Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Euras Estijoje: vieni laukia geresnio gyvenimo, kiti bijo kainų augimo (nuotraukos)

Estijai tapus 17-ąja euro zonos nare, dauguma 15min.lt kalbintų Talino gyventojų ir svečių teigė palaikantys eurą, tačiau kai kurie gyventojai neslėpė, kad baiminasi kainų augimo. Savo ruožtu aukšti šalies pareigūnai tikino neleisiantys prekybininkams nepagrįstai auginti kainų.
Valiutos keitykla, veikianti Taline šurmuliuojančioje šventinėje mugėje, sulaukia daug klientų.
Valiutos keitykla, veikianti Taline šurmuliuojančioje šventinėje mugėje, sulaukia daug klientų. / Lauros Gabrilavičiūtės/15min.lt nuotr.
Lauros Gabrilavičiūtės/15min.lt nuotr./Studentės Liina ir Pauliina tikino palaikančios euro įvedimą.
Studentės Liina ir Pauliina tikino palaikančios euro įvedimą.

Talino centre sutikras telekomunikacijų specialistas Priitas sakė laukęs, kol Estija įsives eurą. „Prie euro bus sunku priprasti. Bet juo galima atsiskaityti kitose euro zonos šalyse, tad vykstant svetur nereikės keisti valiutos, o tai yra pliusas“, – sakė vyras.

Skrajutes netoli Nacionalinės Estijos operos Naujametę naktį dalijusios studentės Liina ir Pauliina taip pat džiaugėsi, kad vykstant paviešėti į kitas eurą turinčias šalis nereikės keisti valiutos. Vis dėlto, merginos sakė, kad joms liūdna iškeisti kronas į eurus.

„Mūsų valiuta mums buvo labai brangi. Tai mūsų šalies simbolis. Bet euras yra stabilesnis, jis negali būti devalvuotas, o tai atves į Estiją daugiau užsienio investuotojų“, – viena per kitą euro privalumus vardijo pašnekovės.

Lauros Gabrilavičiūtės/15min.lt nuotr./Mugėje prekiaujančios latvės Baibos delne  estiaki eurai.
Latvė Baiba džiaugiasi euru Estijoje.

Beje, euru Estijoje džiaugiasi ir kitų šalių gyventojai. Taline šurmuliuojančioje mugėje prekiaujanti Baiba džiaugėsi euro įvedimu: „Man asmeniškai tai labai gerai. Prekiauti vykstu į daugelį užsienio šalių, tarp kurių ir euro zonos valstybės, todėl man bus lengviau“, – dėstė Baiba.

Bijo kainų augimo

„Valdžia sako, kad euras Estijai bus naudingas, tai tikiuosi, kad gyvenimas pagerės. Bet kartu neramina ir tai, kad gali išaugti kainos“, – naujienų portalui 15min.lt kalbėjo Talino centre gėlėmis prekiaujanti Raisa.

Paklausta, kodėl mano, kad kainos gali augti, moteris aiškino, kad pragyvenimo lygis Estijoje yra žemesnis nei kitose eurą turinčiose valstybėse. „Dabar, kai turėsime bendrą valiutą, kainos gali išaugti iki daug geriau gyvenančių šalių lygio“, – svarstė moteris.

Lauros Gabrilavičiūtės/15min.lt nuotr./Estijos finansų ministerijos generalinė sekretorė Tea Varrak
Tea Varrak sakė, kad nepagrįstai kainas kelsiantys prekybininkai bus baudžiami.

Tačiau šeštadienį surengtoje spaudos konferencijoje Estijos finansų ministerijos generalinė sekretorė Tea Varrak žurnalistus tikino, kad kainos šalyje nedidės. Paklausta, ką reiškia tai, kad tokių dalykų kaip puodelis kavos kainos jau kurį laiką pamažu auga, ji sakė: „Vartotojų apsaugos departamentas visus metus stebės, kaip prekybininkai formuoja kainas. Jeigu jos bus keliamos nepagrįstai, prekybininkai bus baudžiami“.

Savo ruožtu Estijos centrinio banko vadovo pavaduotojas Reinas Minka priminė, kad dar kurį laiką Estijos parduotuvėse kainos bus nurodomos dviemis valiutomis: eurais ir kronomis. Tai esą turėtų suteikti gyventojams tikėjimo, kad jie nėra skriaudžiami ar apgaudinėjami.

Kai kurių produktų kainos Estijos parduotuvėse

Batonas – 0,65 euro (10,20 kronos), pusė kepalo duonos – 0,57–0,67 euro (8,90–10,20 kronos), kilogramas mandarinų – 1,14 euro (17,84 kronos), kilogramas pigiausių bulvių – 0,50 euro (7,90 kronos), kilogramas jautienos faršo – 4,72 euro (73,90 kronos), rūkyta lietuviška dešra – 4,06 euro (63, 50 kronos), pakelis varškės – 0,86 euro (13,50 kronos), litras pieno – 0,79 euro (12,30 kronos), 10 kiaušinių – 0,95 euro (14,90 kronos), kilogramas miltų – 0,57 euro (8,90 kronos), dėžutė ryžių (500 g) – 0,82 euro (12,90 kronos), skardinė sidro (0,5 l) – 1,18 euro (18,50 kronos), butelis populiaraus alaus (0,5 l) – 0,86–0,99 euro (13,50–15,50 kronos).

Lauros Gabrilavičiūtės/15min.lt nuotr./Tokius skaičiuotuvus, sumą eurais verčiančius į sumą kronomis ir atvirkačiai, turi dauguma estų.
Lauros Gabrilavičiūtės/15min.lt nuotr./Tokius skaičiuotuvus, sumą eurais verčiančius į sumą kronomis ir atvirkščiai, turi dauguma estų.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius