-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Euro zonos ekonomiką gaivina Azijos valstybės

Balandį euro zonos įmonės didino gamybos sąnaudas, pasamdė rekordiškai daug naujų darbuotojų. Ekonomistai tikisi, kad, toliau augant Europos gamintojų prekių paklausai Azijoje, paspartės ir regiono ekonomikos atsigavimas.
Euras
Euras / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Europos gamybos sektorius balandį augo daugiau nei tikėtasi, regiono ekonomikos atsigavimui kylančios energijos kainos ir griežtesnės taupymo priemonės didelės įtakos neturėjo, praneša naujienų agentūra „Bloomberg“.

Londono tyrimų kompanijos „Markit economics“ duomenimis, pirkimo vadybininkų indeksas euro zonoje per mėnesį nuo 57,6 punktų pakilo iki 57,8 punktų. Teigiama, kad pagrindiniai tokio augimo varikliai balandį buvo sparčiai kylančios Vokietijos ir Prancūzijos ekonomikos. Europos gamintojai, vadovaujami tokių Vokietijos kompanijų kaip „Volkswagen“, didina gamybą, samdo daugiau darbuotojų tam, kad patenkintų augančius eksporto poreikius.

„Euro zonos gamintojai pranešė, kad gamybos sąnaudos augo ir balandį. Tai reiškia, kad 2011 metų pradžia yra daugiausiai žadanti nuo pat nekilnojamojo turto bumo 2000“, – teigia „Markit economics“ vyriausiasis ekonomistas Chrisas Williamsonas. Balandis, pasak ekonomisto, taip pat išsiskiria darbo rinkos pagyvėjimu – tai trečias geriausias dešimtmečio rezultatas pagal sukurtą naujų darbo vietų skaičių.

Prie Europos ekonomikos augimo žymiai prisideda antroji pasaulio ekonomika - Kinija. Europos bendrovės, tokios kaip „Daimler“, „Bayerische Motoren Werke“, gamina Kinijai prabangius automobilius. Antra pasaulyje prabangių automobilių gamintoja „Daimler“ skaičiuoja, kad per ketvirtį jos pelnas dėl automobilių paklausos Kinijoje augo per 70 proc.

Azijos valstybių užsakymų Europai skaičius mažina regiono nedarbą. Dėl to esą vien Vokietijos nedarbo lygis pirmą kartą per beveik 19 metų nukrito žemiau 3 mln. Dėl to prognozuojamas vidaus rinkos atsigavimas. Vokietijos valdžia tikisi, kad pernai šalies ekonomika pasiekusi rekordinį augimą – 3,6 proc. – šiemet aukštyn pasistiebs dar 2,6 proc.

„Euro zonos gamintojai tikisi, kad globalus ekonomikos augimas tęsis ir toliau, o kylančios naftos kainos didelės įtakos nepadarys“, – sakė Howardas Archeris, vyriausiasis Londono tyrimų agentūros „IHS Global Insight“ ekonomistas. Pasak ekonomisto, išlieka tikimybė, kad artimiausiu metu kai kurios euro zonos valstybės gali pajusti antrą mėnesį iš eilės smunkančios Japonijos ekonomikos įtaką. Pažeidžiamiausi yra automobilių sektorius ir elektronikos pramonė.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius