Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Komisija susirūpino Rusijos ketinimais didinti muitus kiaulėms

Europos Komisija (EK) pradėjo svarstyti Rusijos sprendimą nuo 2010 metų pradžios 8 kartus padidinti gyvų kiaulių importo muitus - dėl Rusijos sprendimo skundžiasi Lietuva, Lenkija ir kitos smūgį pajusiančios valstybės.
Kiaulės
Kiaulės / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Rusija maždaug pusantrų metų buvo pagrindinis Lietuvos kiaulininkystės kompleksų pajamų šaltinis. Skaičiuojama, kad muito mokesčiui išaugus nuo 5 proc. iki 40 proc., Lietuvos kiaulių augintojai per metus praras apie 50 mln. litų, trečiadienį rašo dienraštis „Verslo žinios“.

„Kol vyksta politiniai pokalbiai, tikiuosi, kad muitai nebus įvesti. Per kelias dienas pasirengti rinkos pokyčiams nepavyks, nebent morališkai su tuo bus galima susitaikyti“, – sakė Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos (LKAA) direktorius Algis Baravykas.

Jis neslepia, kad ieškoma rinkų Ukrainoje, greičiausiai bus mėginama ir toliau vežti kiaules į Rusiją. Asociacijos duomenimis, per devynis šių metų mėnesius į Rusiją išvežta 312 tūkst. kiaulių ir 100 tūkst. paršelių.

„Mūsų kiaulių augintojai gyveno aukso amžių. Rytų rinkoje jie už kilogramą gyvo svorio gaudavo 4,2 lito, nors auginimo savikaina – 2,6 lito už kilogramą. Manau, dabar supirkimo kaina kris iki 3,7 lito. Valstybės mastu eksporto ribojimas atsilieps neigiamai“, – prognozavo žemės ūkio viceministras Mindaugas Kuklierius.

Rusijos statistikai prognozuoja, kad į šią šalį 2009 metais bus įvežta apie 1 mln. kiaulių ir mokesčiai didinami siekiant apsaugoti vietos augintojus, nes per keletą metų šių gyvulių importas išaugo 7 kartus. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius