Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Parlamento vadovai pasmerkė „savanaudišką“ Didžiąją Britaniją

Europos Parlamento vadovai antradienį pasmerkė Didžiosios Britanijos „savanaudišką“ sprendimą blokuoti Europos Sąjungos (ES) sutarties pakeitimus, o konservatyviųjų partijų grupės lyderis pareiškė, kad reikėtų iš naujo apsvarstyti Londonui suteiktas lengvatas.
Davidas Cameronas
Davidas Cameronas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prancūzijos europarlamentaras Josephas Daulis, vadovaujantis centro dešiniosios krypties judėjimus vienijančiai Europos liaudies partijai, kurioje Britanijos premjero Davido Camerono Konservatorių partija nusprendė nebedalyvauti, per debatus Strasbūre sakė, kad „reikėtų vėl peržiūrėti Britanijos lengvatas“.

Pasak J.Daulio, ES solidarumas neturėtų būti „vienakrypčio eismo gatvė“. Jis pridūrė, kad „atėjo laikas priversti Davido Camerono vadovaujamą koaliciją tai suprasti“.

Vadinamosios „Thatcher lengvatos“, kurias buvusi Didžiosios Britanijos premjerė Margaret Thatcher išsikovojo 1984 metais, leidžia Londonui kasmet susigrąžinti milijardus eurų įmokų į ES biudžetą vietoje išmokų žemės ūkiui, kurias gauna Prancūzija ir Vokietija.

Didžiosios Britanijos iždo departamento duomenimis, pernai šalis susigrąžino 3,1 mlrd. svarų (apie 11,7 mlrd. eurų), o per 2007–2013 metų biudžetinį laikotarpį turėtų atgauti iš viso 26 mlrd. svarų.

Buvęs Belgijos premjeras Guy Verhofstadtas sakė, kad D.Camerono sprendimas vetuoti ES sutarties pakeitimus, kurie turi užtikrinti glaudesnę Bendrijos šalių fiskalinę ir ekonominę integraciją, artimiausiu laiku bus vertinami kaip „didžiausia klaida jo gyvenime“.

Komentuodamas D.Camerono siekį apsaugoti Londono finansų sektorių nuo ES reguliavimo, G.Verhofstadtas, kuris vadovauja Europos Parlamento liberalų ir demokratų aljansui, pareiškė, kad „politikoje galioja viena auksinė taisyklė – nereikia pasitraukti nuo derybų stalo, jeigu nesi tikras, kad neliksi vienas.“

Europos Parlamento socialistų frakcijai vadovaujantis Vokietijos deputatas Martinas Schulzas teigė, kad Britanija savo sprendimą priėmė veikiausiai paklusdama Londono Sičio finansų spekuliantų spaudimui.

Tuo tarpu euroskeptikų lyderis Nigelas Farage'as iš Jungtinės Karalystės Nepriklausomybės partijos pareiškė, kad tikėtini atsakomieji Briuselio veiksmai gali suteikti pagrindą Anglijos ir nepatenkintos Škotijos vyriausybių „didžiajam pabėgimui“ iš ES.

Britanijos reikalavimai gali suskaldyti vieningą ES rinką, sako J.M.Barroso

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso antradienį pareiškė, kad Didžiosios Britanijos reikalavimas, jog jos finansinių pasaugų sektorius būtų nepriklausomas nuo ES reguliavimo, gresia sužlugdyti vieningą rinką.

Europos Komisijos pirmininkas  pareiškė, kad Britanijos reikalaujamos garantijos yra nepriimtinos, nes gresia vieningai Europos rinkai. J.M.Barroso nuomone, kompromisinis buvo kaip tik tas variantas, kurį atmetė britų premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius