-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Japoniją užgriuvusios nelaimės purto ir šalies ekonomiką

Žemės drebėjimo ir cunamio nuniokota, ant branduolinės nelaimės slenksčio atsidūrusiai Japonijai – dar vienas iššūkis. Nelaimės smogė šalies ekonomikai, tačiau ekspertai ateityje prognozuoja augimą.
Nepaisant būgštavimų dėl trumpojo laikotarpio nuosmukio, ekspertai teigia, kad šaliai pavyks jį įveikti ir ji atsities.
Nepaisant būgštavimų dėl trumpojo laikotarpio nuosmukio, ekspertai teigia, kad šaliai pavyks jį įveikti ir ji atsities. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Japonijos akcijų birža pirmadienį pasibaigus prekybai smuko 6,18 procento, skelbia BBC. Stambiausioms bendrovėms stabdant gamybą ir smukus vartojimui trečioje pagal dydį pasaulio ekonomikoje, krito ir naftos kaina, pirmadienį pasiekusi 99 JAV dolerius už barelį.

Tuo metu Japonijos bankas žada gaivinti ekonomiką 15 trilijonų jenų (453 mlrd. Lt) finansinėmis injekcijomis į bankų sistemą.

Investuotojai skaudžiai nubaudė automobilių gamintojus: visas savo gamyklas uždariusios „Nissan“ akcijų vertė sumažėjo 9,5 proc., o „Honda“ akcijos patyrė 9,1 proc. nuosmukį.

Kompanijos „Toshiba“, kuri be kita ko gamina branduolinius reaktorius, akcijų kaina sumenko 16 proc., tiek pat sumažėjo ir jos konkurentės „Hitachi“ akcijos. Tuo metu Tokijo elektros energijos kompanijos akcijų vertė sumažėjo net 24 proc.

Tačiau didžiosios kompanijos viliasi, jog atsigauti pavyks, kai šalyje prasidės atstatymo darbai. Tai nujaučia ir investuotojai: statybos kompanijų „Kajima“ ir „Nishimatsu Construction“ akcijų vertė pirmadienį augo atitinkamai 17,9 ir 21 proc.

Trumpuoju laikotarpiu rinka, ko gero, neišvengiamai pajus akcijų kritimą, – sakė K.Aizawa.Ekonomikos ekspertai pastebi, jog didžiausias iššūkis šios šalies kompanijoms bus atlaikyti trumpojo laikotarpio smukimą.

„Trumpuoju laikotarpiu rinka, ko gero, neišvengiamai pajus akcijų kritimą. Žmonės jau matė, kaip dėl stagnacijos Japoniją aplenkė Kinijos ekonomika, o šis žemės drebėjimas suduos galutinį smūgį“, – sakė Saitamos universiteto ekonomikos profesorius Koetsu Aizawa.

Kai kurie analitikai prognozuoja, kad dėl žemės drebėjimo ir jį sekančių padarinių Japonijos augimas šįmet gali sumažėti 1 proc. Per pirmuosius tris šių metų mėnesius šalies ekonomika augo 1,3 proc.

Nepaisant būgštavimų dėl trumpojo laikotarpio nuosmukio, ekspertai teigia, kad šaliai pavyks jį įveikti ir ji atsities. Investuotojai jau dabar skuba įsigyti šalies statybų bendrovių akcijų, kadangi numatoma, kad jos atliks pagrindinį vaidmenį atliekant remonto darbus, kuriems turėtų būti skirta valstybinė ir tarptautinė parama.

Augimas juntamas ir konkuruojančiose rinkose, pavyzdžiui, Pietų Korėjoje, mat sustabdžius gamybą Japonijos gamyklose turėtų augti kitų technologijos milžinių prekių paklausa.

Beje, pirmadienį smuko ir Europos akcijų biržos. Labiausiai, 1,3 proc, sumenko Vokietijos akcijų birža, kurią žemyn tempė energetikos ir draudimo kompanijos.

Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos akcijų biržos smuko maždaug 0,3 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius