Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Interviu: JAV negriūva, tik bliūkšta amerikietiška svajonė

Didžiausia ir saugiausia pasaulio ekonomika, laimingų ir sočių žmonių šalis... Tačiau pastaruoju metu toks JAV įvaizdis giūva. Valstybės politikų negebėjimas susitarti dėl biudžeto deficito mažinimo plano, kalbos apie nemokumą ir skeptiškas, o gal kaip tik realistinis, ekonomistų požiūris į situaciją greičiausiai lems, kad bus sumažintas JAV investicinis reitingas. Ir nors valstybė, net ir iki rugpjūčio antrosios nepriėmus sprendimo, nesugrius, pasitikėjimas ja ir doleriu turėtų dar labiau sumažėti. Apie tolesnę JAV ekonomikos raidą, jos poveikį pasaulio finansų rinkoms ir gyventojams „15min“ kalbėjosi su banko „Danske bank“ Finansų rinkų departamento direktore Giedre Gečiauskiene.
Giedrė Gečiauskiene
„Danske bank“ Finansų rinkų departamento direktorė Giedrė Gečiauskienė

Kokiu keliu dabar gali nueiti JAV?

Realiausia yra tai, kad JAV iki rugpjūčio 2 ar keliomis dienomis pavėlavusi priims sprendimą dėl skolos limito didinimo. Tačiau taip pat svarbu yra tai, kas bus nuspręsta dėl būsimo biudžeto karpymo. Jie privalo sutarti mažinti valstybės išlaidas, priešingu atveju, netrukus vėl reikės didinti JAV skolos limitą. Nuo to priklausys, ar JAV reitingas bus mažinamas, ar ne. Tačiau, manau, kad greičiausiai bus.

Jei JAV priims sprendimą, ar tuomet jos reitingas nebus mažinamas?

Klausimas yra kitas – ar JAV pavyks įtikinti finansų rinkas ir reitingų agentūras, kad situacija yra valdoma. Tikėtina, kad to neužteks. Dėl to ir prognozuojama, kad JAV kredito reitingas bus mažinamas jau greitai.

Kodėl JAV planas gali būti sutiktas skeptiškai?

Dėl labai objektyvių priežasčių. Pavyzdžiui, reitingų agentūra „Standart&Poor's“ yra paskelbusi oficialiai, kokius biudžeto išlaidų mažinimo skaičius ji norėtų matyti, kad nereikėtų jiems mažinti reitingo. Agentūros piešiami skaičiai yra didesni nei siūlomi respublikonų ir demokratų  partijų.

Kam čia išvis reikalingas reitingų agentūrų įsikišimas? Rinkos juk ir pačios supranta, kad JAV skolinti dabar yra kiek rizikingiau.

Jūs būtumėt labai teisi, jei mes kalbėtume apie kokią kitą šalį, o ne JAV. JAV šitame kontekste yra ypatinga tuo, kad moderniaisiais finansų rinkos laikais pastaruosius šimtmečius ji buvo laikoma šalimi be rizikos, paskola buvo laikoma nerizikinga. Jeigu reitingas būtų sumažintas, keistųsi labai daug dalykų. Pirmiausia, būtų sugriautas JAV kaip etalono įvaizdis.

Be to, tai yra svarbu daugeliui finansų institucijų. Daugelis jų privalo laikyti didžiąją dalį savo aktyvų AAA reitingu (aukščiausias saugumo lygmuo) įvertintų valstybių vertybiniuose popieriuose. Jei JAV reitingas būtų sumažintas, joms staiga iškiltų didžiulė problema – jos turėtų arba parduoti visus turimus JAV vertybinius popierius, arba peržiūrėti tokius reikalavimus, keisti savo politiką.

Lietuvai taupymas reiškė mažėjusias pensijas, mažintus ar įšaldytus atlyginimus, ilgėjusią bedarbių eilę. Kaip valstybės išlaidų karpymus pajus amerikiečiai?

Valstybės išlaidų mažinimas susiveda į konkrečių asmenų pajamų mažėjimą. Tai atsilieps „tūlam“ žmogui.Plačiai taupymo planai nėra skelbiami. Tai daugiausia yra valstybinio sektoriaus išlaidų mažinimas, įvairių federalinių agentūrų biudžetų mažinimai, tam tikrų karinių išlaidų karpymas. Bet kokiu atveju skubus valstybės išlaidų mažinimas susiveda į konkrečių asmenų pajamų mažėjimą. Tai atsilieps „tūlam“ žmogui.

Tai kas visgi bus, jei JAV Kongresas nepatvirtins Senato ir Atstovų rūmų priimto biudžeto išlaidų mažinimo ir skolos lubų kėlimo plano?

Jai gresia techninis bankrotas. Jis ištinka valstybę tada, kai ji pirmą kartą nevykdo savo įsipareigojimų. Ar tai būtų palūkanų mokėjimai, ar besibaigiančių obligacijų neišpirkimas, nesugebėjimas sumokėti bet kokių sąskaitų. Tačiau valstybė jau po kelių savaičių vėl vykdys įsipareigojimus ir galės išlipti iš to bankroto.

Tai kodėl tada dabar keliama tokia didelė panika?

Pasaulio finansų rinkoms stipraus smūgio bankrotas nesuduotų. Tačiau, aišku, iš karto reakcija būtų neigiama, akcijų, valiutų rinkos taptų itin nervingos, doleris kristų, JAV obligacijų pajamingumas kiltų, būtų vertinama, kad JAV rizika padidėjo ir gali didėti toliau. Tačiau nei JAV, nei pasaulio ekonomikos tai nesugriautų. JAV brangtų skolinimasis – jei bus sumažintas reitingas, labai smarkiai skolinimasis nebrangs, tačiau techninio bankroto atveju skolinimasis brangs kiek labiau.

Euru ir doleriu dabar žmonės nebepasitiki. Į ką geriausia keisti savo santaupas?

Valiuta pasitikima tada, kai valstybės finansai yra stabilūs ir sveiki, todėl investuotojai tiki, kad tose valstybėse finansų sistema griūti tiesiog negali.

Finansų rinkose saugumo valiuta yra laikomas Šveicarijos frankas, jis paprastai ima kilti prieš visas valiutas tada, kuomet vyksta neramumai finansų rinkose. Investuotojai perka Šveicarijos franką neramumų metu.

Taip pat pretenduojanti į saugiosios valiutos titulą yra Singapūro doleris. Saugus, žinoma, yra ir auksas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius