Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prezidento Baracko Obamos pateiktas biudžeto deficito mažinimo planas pradeda ateinančių metų mūšį dėl mokesčių

JAV prezidentas Barackas Obama ir jo politiniai priešininkai respublikonai stiprina savo pozicijas prieš mūšį dėl akivaizdžiai nesuderinamų mokesčių politikos ir biudžeto deficito mažinimo priemonių, kurios veikiausiai taps pagrindiniu akcentu per ateinančiais metais vyksiančių prezidento rinkimų kampaniją.
JAV prezidentas Barackas Obama
JAV prezidentas Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

B.Obama, kuris pasiūlė investuoti 447 mlrd. dolerių nedarbui mažinti, taip pat papildomai surinkti 1,5 trln. dolerių mokesčių iš turtingųjų amerikiečių, tikisi, kad šalies žmonės pritars jo kuriamai aktyvios vyriausybės, gebančios atvesti JAV į geresnės ekonomikos laikus, vizijai.

„Tai nėra klasių kova – tai matematika, – B.Obama aistringai sakė pirmadienį. – Negalime tiesiog išsikirsti kelio iš šios duobės. Tebūtų teisinga prašyti, kad kiekvienas sumokėtų sąžiningą indėlį.“

Tačiau Kongreso respublikonų lyderiai padarė išvadą, jog po trejų ekonomikos nuosmukio metų rinkėjai nebus sužavėti vyriausybės planais didinti biudžeto išlaidas, kad spartėtų ūkio augimas, taip pat nusigręš nuo „klasių kovą“ kurstančio prezidento, kuris siekia būti perrinktas.

Aukšti B.Obamos padėjėjai privačiai teigė turintys vilties įvaryti respublikonus į kampą, kai jiems teks rinktis tarp recesijos išvargintų eilinių amerikiečių ir pastangų apsaugoti milijonierius, milijardierius ir verslo klasės privačių reaktyvinių lėktuvų savininkus nuo didesnių mokesčių.

„Jeigu iki šių metų pabaigos respublikonai, kurie vadovauja Atstovų Rūmams, atsisakys sutikti su kompromisiniu sprendimu – priimti darbo vietų kūrimo programą ir „subalansuotą“ požiūrį į deficito mažinimo priemones, tuo pačiu leidžiant didinti kai kuriuos mokesčius, rinkėjams taps aišku, ką jiems dera rinktis“, – sakė prezidento padėjėjai.

Baltieji rūmai tikisi, kad menkas Kongreso populiarumas, kuris, kaip rodo kai kurios apklausos, tesiekia keliolika procentų ir yra apie 30 procentinių punktų žemesnis negu prezidento politikos įvertinimas, susilpnins respublikonų kandidatų į prezidentus pozicijas.

Šalies vadovo padėjėjams taip pat buvo malonu matyti B.Obamos planui pirmadienį audringai pritariančius demokratus, nors anksčiau sklido gandai, kad prezidentą palaikantys sluoksniai nepatenkinti jo ankstesniu nesugebėjimu rasti kompromisą su respublikonais.

„Prezidentui priklauso pergalę atnešantis ėjimas, ir jis stato viską“, – pareiškė demokratas senatorius Chuckas Schumeris, girdamas B.Obamos planą, kuriame biudžeto išlaidų mažinimo priemonės derinamos su mokesčių didinimu turtingiausiems amerikiečiams, turintį sumažinti biudžeto deficitą 3 mlrd. dolerių.

Respublikonai nepritaria šalies vadovo planui nepratęsti per G.W.Busho kadenciją įvestų mokesčių lengvatų daugiau uždirbantiems galiojimo.

„Tikiu, kad Amerikos žmonės mus tvirtai palaiko“, – pridūrė jis.

Tačiau respublikonai, kurių išankstinių rinkimų kampanijoje dominavo ultrakonservatyvaus Arbatėlės judėjimo retorika, nukreipta prieš vyriausybės įtakos stiprinimą ir prieš naujas biudžeto išlaidas, taip pat užuodžia politinę sėkmę.

Respublikonų partijos lyderiai, kurie prieš pernai jų laimėtus kadencijos vidurio rinkimus vaizdavo B.Obamą kaip smarkiai išlaidaujantį liberalą, iškart atmetė jo pasiūlytą biudžeto deficito mažinimo planą.

„Vienos amerikiečių grupės pjudymas prieš kitą nėra lyderystė“, – pareiškė Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Johnas Boehneris.

Senato respublikonų vadovas Mitchas McConnellis taip pat nepritaria šiai iniciatyvai, todėl B.Obamos planui kyla didelių iššūkių abejuose Kongreso rūmuose.

Kita vertus, apklausos rodo, jog B.Obamą palaiko visuomenė.

Praeitą mėnesį televizijos CNN atlikta apklausa rodė, jog 63 proc. respondentų pageidauja, jog Kongreso jungtinis komitetas, įpareigotas pasiūlyti biudžeto deficito mažinimo priemonių, padidintų mokesčius turtingiems amerikiečiams ir stambioms verslo įmonėms. Šią tendenciją atspindi dauguma apklausų, surengtų dėl šio klausimo.

Kita vertus, B.Obama ir prieš pernai vykusius kadencijos vidurio rinkimus ne kartą ragino atšaukti savo pirmtako George'o W.Busho laikais įvestas mokesčių lengvatas, o demokratai iki šiol brangiai moka dėl didelio nedarbo ir vangaus ekonomikos atsigavimo, kurio daugelis JAV gyventojų dar nespėjo pajusti.

Be to, jeigu prezidentas eitų į rinkimus, ragindamas didinti mokesčius, tokia pozicija taptų rimtu jo politikos išbandymu, juolab demokratui.

„Iš esmės amerikiečiai nemėgsta, kai kam nors didinami mokesčiai. Šis atvejis veikiausiai nebus išimtis, – mano Niujorke veikiančio Fordamo universiteto rinkimų strategijos ekspertas Kostas Panagopulas. – Obamai gresia pelnyti mokesčių ir išlaidų liberalo vardą.“

Respublikonai nepritaria šalies vadovo planui nepratęsti per G.W.Busho kadenciją įvestų mokesčių lengvatų daugiau uždirbantiems galiojimo.

Toks žingsnis reikštų mokesčių padidėjimą asmenims, kurių metinės pajamos viršija 200 tūkst. dolerių ir šeimoms, per metus uždirbančioms ne mažiau nei 250 tūkst. dolerių. Daugelis šių žmonių yra turtingesni nei dauguma, tačiau nemažai ambicingų amerikiečių juos tebepriskiria prie viduriniosios klasės.

Respublikonai taip pat argumentuoja, kad atsisakius mokesčių lengvatų sumažės pasitikėjimas verslo sektoriuje, smuks vartojimas ir nukentės darbo vietas kuriančios vidutinio dydžio įmonės.

Floridos senatorius Marco Rubio, laikomas kylančia respublikonų žvaigžde, pirmadienį išsiuntinėtame kreipimesi dėl lėšų rinkimų prezidento rinkimų kampanijai apžvelgė ateinančių metų puolimo prieš B.Obamą planą.

„Ko B.Obama nepaminėjo, kai pristatė savo išlaidavimo, užmaskuoto dabo vietų kūrimu, planą Amerikos žmonėms? 1,5 trilijono dolerių naujų mokesčių!“ – rašo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius