Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl doleris kyla, o euras krinta?

Kalifornija ir Graikija turi vieną bendrą savybę – jos beveik bankrutavo. Tačiau dolerio kursas šauna į viršų, o euro vis krinta. „Ką amerikiečiai daro teisingiau nei europiečiai“, – klausia „Der Spiegel“.
Doleriai
Doleriai / Photos.com nuotr.

Išoriškai spindinti Kalifornijos valstija pastaruoju metu susiduria su rimtomis problemomis. Praėjusiais metais Kalifornija dar sugebėjo padengti milžinišką biudžeto deficitą, buvo atleisti tūkstančiai mokytojų, sumažintos socialinės programos, uždaryti keli nacionaliniai parkai, padidinti mokesčiai. Tiesa, kaip pripažįsta „Der Spiegel“, Graikija ir Kalifornija – „skirtingų lygų žaidėjos“. Kalifornijos BVP septynis kartus didesnis už Graikijos, o Kalifornijos skola sudaro 10 proc. BVP, tuo tarpu Graikijos – 120 proc. Vis dėlto šiais metais Kalifornijos biudžeto deficitas viršys 19 mlrd. dolerių. Kalifornijos gubernatorius prašo Vašingtono pagalbos. Kaip ir Graikija, ši valstija negali išsikrapštyti iš krizės savo jėgomis.

Europos Sąjunga (ES) ir JAV, kaip pabrėžia straipsnio autorius, statistiškai yra labai panašios. 2009 metais ES BVP sudarė apie 14,5 trln. dolerių, o JAV – apie 14,3 trln. dolerių. Euras ir doleris pastaraisiais metais buvo įtakingiausios valiutos, o krizė dolerio ir euro zonoms smogė beveik identiškai.

Tačiau, kaip akcentuoja apžvalgininkas, tokios valstijos kaip Kalifornija netempia žemyn visos šalies ir euro kursas krinta dolerio atžvilgiu. Jis teigia, kad to priežastis – Jungtinėse Valstijose egzistuoja stiprus centralizuotas valdymas, o ES – „tik ekonominė ir valiutinė, o ne politinė sąjunga“. Vašingtonas kur kas glaudžiau bendradarbiauja su valstijų valdžia nei Briuselis su ES šalimis. Autorius pabrėžia, kad Briuselį ES valstybės priima kaip biurokratinį aparatą, o europietiškas identitetas nėra taip aiškiai išreikštas kaip amerikietiškas.

JAV, pastebi leidinys, egzistuoja įstatymai, neleidžiantys valstijai bankrutuoti, – Vašingtonas suteikia joms pagalbą. Tuo tarpu ES bent kelis mėnesius svarstė, ar suteikti Graikijai pagalbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius