Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kol Tokijas lipa iš recesijos, kiti Japonijos regionai grimzta gilyn

Japonijos kurorto Atami, esančio į pietus nuo Tokijo, pagrindinėje gatvėje uždarytos 13 iš 19 parduotuvių – ekonomikos atsigavimu čia dar nekvepia. „Atsigavimas? Koks atsigavimas? Viskas tik blogėja“, – sako Mika Nasu, 50-metis drabužių parduotuvės savininkas.
Kurorto Atami, esančio į pietus nuo Tokijo, pagrindinėje gatvėje uždarytos 13 iš 19 parduotuvių
Kurorto Atami, esančio į pietus nuo Tokijo, pagrindinėje gatvėje uždarytos 13 iš 19 parduotuvių / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kol Tokijas atsigauna iš baisiausios kada nors po karo Japoniją užklupusios recesijos, šios šalies kaimo vietovėms geresnių laikų, rodos, teks palaukti. Septyniuose iš devynių regionų veikiančios kompanijos per artimiausius tris mėnesius laukia tik situacijos blogėjimo, rašo agentūra „Bloomberg“.

Premjeras Naoto Kanas nori sumažinti šalies skolas apkarpydamas išlaidas ir sumažindamas savivaldai skiriamas lėšas. Tuo tarpu ekonomistai tikina, kad tokie sprendimai pakenks kaimo vietovių gerovei, kur į didmiesčius išvykusių vaikų senyvo amžiaus tėvai yra priklausomi nuo valdžios skiriamos slaugos.

„Daugumai žmonių kraustantis į miestus ir ieškant darbo ten, socialinė atskirtis didėja. Biudžeto karpymai smarkiai smogs kaimo vietovėms“, – sakė vieno Tokijo instituto ekonomistas Tamai Hino.

Tuo tarpu premjeras N.Kanas žada suvaldyti rekordinę – 883 trln. jenų (10 trln. JAV dolerių) – Japonijos skolą ir subalansuoti šalies biudžetą iki 2020 metų.

T.Hino teigimu, menkas Japonijos ekonomikos atsigavimas 2002–2007 metais buvo pasiekęs ir kaimo vietoves, tačiau iš JAV kilusi krizė įstūmė šalį į kitą recesiją.

„Prieš 10 metų, kai užsidarydavo parduotuvės, jų neatidarydavo nauji savininkai ar nuomininkai, – sakė Atami miestelyje dirbantis 74-erių kirpėjas Fusako Watanabe ir pridūrė, kad dabar situacija labai panaši. – Parduotuvių savininkai tiesiog negali išgyventi“.

Statistinė informacija rodo, kad praėjusiais metais 50,9 proc. japonų gyveno didžiuosiuose šalies miestuose Tokijuje, Nagojoje ir Osakoje. Iš 47 šalies prefektūrų ekonomika augo tik septyniose, visos kitos patyrė nuosmukį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius