Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Krizės bijantys investuotojai laukia politikų žodžio

Investuotojams paniškai bijant krizės, akcijų indeksai smarkiai krenta. Tai, ar panika tarp investuotojų plis, dabar priklauso nuo dar neskelbtų antrojo ketvirčio ekonomikos rezultatų. Taip pat nekantriai laukiama, ką apie lėtėjančią pasaulio ekonomiką pasakys pasaulio politikai ir kokių jos skatinimo planų imsis.
Lietuvos gyventojų nerimas dėl ekonominės situacijos pamažu slūgsta
Pasaulio investuotojai paniškai bijo dar vienos recesijos. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Ketvirtadienį JAV indeksai sumažėjo net 4,5–5 proc. Penktadienio rytą Azijos indeksai mažėja net 3,5–4,5 proc. Tokius rezultatus lėmė prastesni nei laukta antrojo ketvirčio ekonomikos rodikliai ir žinia, kad JAV turės smarkiai susiveržti diržus.

Panika plinta

Banko „Swedbank“ vyriausias ekonomistas Nerijus Mačiulis 15min.lt teigė, kad nerimas dėl naujos krizės pasaulyje plinta itin greitai.

„Visame pasaulyje padaugėjo manančių, kad ir antros recesijos tikimybė yra didesnė nei manyta iki šiol. Tą rodo ir visi pablogėję makroekonominiai duomenys. Be to, ne tik JAV, bet ir euro zonos valstybės turės imtis griežtų taupymo priemonių. Tai, aišku, ekonomikos augimui nepadės“, – teigė N.Mačiulis.

Ekonomisto teigimu, investuotojai visame pasaulyje baiminasi, kad JAV ir euro zonos problemos gali išplisti ir į kitas valstybes.

Jei JAV ir euro zonos problemos plistų, pasaulio ekonomikos raidos scenarijus taptų labai panašus į tą, kurį matėme 2008 metų pabaigoje„Jei, pavyzdžiui, Graikija taptų nemoki ir ta skolos krizė toliau plistų į Italiją, Ispaniją, kitas euro zonos šalis, pasaulio ekonomikos scenarijus taptų labai panašus į tą, kurį mes matėme 2008 metų pabaigoje“, – sakė N.Mačiulis.

Nerimą rinkose gali sumažinti politikai, kurie greitai turėtų ne tik įvertinti ekonomikos sulėtėjimą, bet ir imtis naujų jos skatinimo priemonių.

„Ar tas nerimas išnyks, priklauso nuo to, kaip reaguos politikai, pasaulio vadovai, kaip jie supranta tą ekonomikos lėtėjimą, ar jie planuoja kažkokias priemones ekonomikos skatinimui, ar  ne“, – svarstė ekonomistas.

Investuotojų nuotaikos priklausys ir nuo dar nepasirodžiusių makroekonomikos rezultatų – euro zonos ir Japonijos bendrojo vidaus produkto (BVP) antrojo ketvirčio augimo. Jei jie viršys lūkesčius, tai tikėtina, kad nerimas šiek tiek išsisklaidys, bet jei ir šiuose regionuose lūkesčiai bus nepatenkinti, tai galima tikėtis ir tolimesnio akcijų indeksų kritimo.

Neaplenkė ir Lietuvos

Jeigu pasižiūrėtume, kaip atrodo šiandienos Lietuvos akcijų rinka, tai pagalvotume, kad šalyje – gili krizė.Pesimizmas neaplenkė ir Lietuvos investuotojų. Ketvirtadienį Vilniaus biržoje brango tik vienos oficialaus prekybos sąrašo įmonės akcijos. Kai kurios akcijos pigo net 6–8 proc.

„Lietuvos pramonės pasitikėjimo rodikliai yra geri, vartojimas ir pramonė auga, bet jeigu pasižiūrėtume, kaip atrodo šiandienos akcijų rinka, tai pagalvotume, kad šalyje – gili krizė. Tai yra nerimas dėl to, kas bus ateityje“, – teigė N.Mačiulis.

Ekonomisto manymu, didelės neigiamos įtakos akcijų korekcijos valstybių ekonomikoms neturės. Žinoma, jei pesimizmas tvyros neilgai.

„Akcijų rinka šalies ūkiui turi tiesiogiai mažiau įtakos nei vyriausybės skolos vertybinių popierių rinka, nes jei ten labai krenta pasitikėjimas ir auga pajamingumas, tai valstybė gali sunkiai pasiskolinti. Akcijų rinkose ilgesniu laikotarpiu tai irgi yra neigiamas veiksnys, nes įmonėms sunkiau pritraukti naujo kapitalo ir sunkiau finansuoti savo veiklą iš akcinio kapitalo“, – sakė N.Mačiulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius