Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos ekonomistas: dėl masinio nedarbo kaltas sovietinis palikimas

Latvijos darbo rinkoje susidarė situacija, panaši į Lietuvos – čia didžiulis nedarbas, tačiau kai kuriose srityse įmonės negali rasti tinkamų darbuotojų ir įdarbina juos iš užsienio. Latvių ekonomistas Gatis Koknisas, duodamas interviu Latvijos žiniasklaidai, teigė, kad dėl to kaltas ir sovietinis palikimas.
Darbininkai
Darbininkai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

G.Kokinsas, duodamas interviu „Dienas Bizness“, sakė, kad struktūrinis nedarbas susiformavo dar sovietiniais laikais. Anot jo, deformuota švietimo sistema nesugebėjo rinkai parūpinti kvalifikuotų darbininkų. Pirmiausia tai liečia pramonę, kuriai reikia techninių žinių turinčių darbuotojų.

Ekonomisto teigimu, nepriklausomybės laikotarpiu ši situacija tik paaštrėjo – tėvai siunčia savo atžalas į universitetus, nors daugelis jų nė neketina nuoširdžiai ten mokytis. Anot specialisto, iki šiol akivaizdu, kad daug jaunuolių pasirenka specialybes, kuriose lengviau mokytis: filologija, socialiniai mokslai ir t.t., negalvodami apie realią situaciją darbo rinkoje.

Anot ekonomisto, būtent dėl tokio nekryptingo požiūrio į mokslą ir susiformuoja nedarbas, nes šie žmonės baigę mokslus neturi sau vietos darbo rinkoje arba užima kitų vietą, kai tuo tarpu tam tikrose srityse trūksta specialistų. Būtent todėl kai kurios įmonės priverstos specialistų ieškoti net užsienyje. Dažnai tokių darbininkų samdymas kainuoja daugiau, tačiau darbdaviai neturi išeities.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius