Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Minskas neigia nuogąstavimus ir žada nedevalvuoti rublio

Baltarusijos nacionalinis bankas paskelbė valiutos reguliavimo taisyklių keitimo per artimiausias 20–30 dienų moratoriumą ir nedevalvuos vietos valiutos, sakė agentūrai „Reuters“ šaltinis Nacionaliniame banke.
100 tūkst. Baltarusijos rublių banknotas
100 tūkst. Baltarusijos rublių banknotas / Wikimedia.org nuotr.

„Visi laukia devalvacijos nuo balandžio 1 dienos. Jos nebus nei balandžio 1-ąją, nei vėlesnėmis dienomis“, – sakė jis.

„Buvo Nacionalinio banko valdybos posėdis, kuris įvedė moratoriumą priimti kokius nors sprendimus kursų ir valiutų politikos srityje per artimiausias 20–30 dienų. Vadinasi, per šį laiką vidaus rinkos darbo taisyklės nesikeis, kokių nors apribojimų nebus. Bankas mano, kad priemonės, kurių buvo imtasi, pakankamos“, – pranešė šaltinis.

Vėliau Nacionalinis bankas oficialiai patvirtino, jog yra kokių nors apribojimų įvedimo moratoriumas, pareikšdamas, kad situacijos valiutų rinkoje stabilizavimo viltis jis sieja su paskolų gavimu iš Rusijos, Eurazijos ekonominės sandraugos antikrizinio fondo, taip pat pinigų gavimu iš stambių užsienio investuotojų.

„Priimtas sprendimas nesiimti papildomų apribojimo priemonių valiutų reguliavimo ir valiutų kontrolės srityje. Didėjant aukso ir valiutos atsargoms, anksčiau įvestų pirkimo ir pardavimo operacijų užsienio valiuta reguliavimo priemonės atkris, ir Baltarusijos nacionalinis bankas žengs žingsnius stiprinti valiutų rinkos veikimo mechanizmus“, – sakoma Nacionalinio banko pranešime.

Dolerių ir eurų paklausos ažiotažas Baltarusijoje, paskatintas nepasitikėjimo nacionaline valiuta ir staigiu prekybos deficito augimu, išsekino šalies aukso ir valiutos atsargas.Baltarusija veda derybas su Rusija dėl 1 mlrd. dolerių paskolos ekonomikai remti ir tikisi gauti dar 2 mlrd. dolerių iš Rusijos kontroliuojamo Eurazijos ekonominės sandraugos antikrizinio fondo. Maskva pareiškė, kad paskolų sąlyga bus struktūros reformos ir įvestų apribojimų pinigų rinkoje panaikinimas.

Dolerių ir eurų paklausos ažiotažas Baltarusijoje, paskatintas nepasitikėjimo nacionaline valiuta ir staigiu prekybos deficito augimu, išsekino šalies aukso ir valiutos atsargas. Savaitės pradžioje Nacionalinis bankas žengė žingsnį švelniai devalvuoti rublį, padidindamas iki 10 proc. maržą keičiant valiutą už biržos ribų, tarp bankų.

Ekspertai pavadino šią priemonę nepakankama, ir ji nepagyvino tarpbankinės rinkos.

Nuo balandžio 1 dienos Nacionalinis bankas panaikina anksčiau įvestą apribojimą, pagal kurį norint pirkti valiutos biržoje, reikėjo paduoti paraišką prieš 30 dienų. Be to, valiuta bus parduodama visų pirma vaistams pirkti, apmokėti už energetikos išteklius ir paskoloms valiuta grąžinti.

Dėl krizė valiutų rinkoje importuotų prekių kainos išaugo 12–15 proc., pradėjo formuotis „juodoji rinka“, kurioje doleris parduodamas po 3 600–3 800 rublių, kai oficialus kursas – 3 045 rublių, ėmė staiga trūkti vienų ar kitų prekių.

„Situacija, susijusi su tiekimais, galima sakyti, krizinė. Didmenininkai bijo įvežti prekių, nes laukia devalvacijos ir nežino, kokiomis kainomis parduoti“, – sakė agentūrai „Reuters“ kompiuterinės technikos pardavimo bendrovės atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius