Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas antikrizinis planas: euro zona išgelbėta?

Europos Sąjunga (ES) ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF) pribloškė pasaulio vertybinių popierių rinkas paskelbdami apie 750 mlrd. eurų vertės antikrizinio fondo suformavimą. Šio fondo lėšos bus skirtos padėti finansinių bėdų turinčioms Europos šalims. Svarbiausias tikslas – apsaugoti euro zoną nuo žlugimo, rašo BBC.
Eurozona – recesijoje
Euro zonoje – recesijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kas į visa tai įsitraukęs?

27 ES narės prie finansinio stabilumo euro zonoje ir visoje ES prisideda 500 mlrd. eurų.  60 mlrd. eurų vertės fondą Europos Komisija skyrė iš karto. Esant reikalui, šio fondo lėšos gali būti padidintos dar 440 mlrd. eurų. Visi pinigai bus skiriami paskoloms ES narėms.

TVF prie šio finansinio stabilumo fondo prisideda 250 mlrd. eurų. Europos centrinis bankas ketina pirkti obligacijas – valstybių skolas. Kai buvo įkurtas, šis bankas tvirtino niekada neketinąs to daryti.

Koks tikslas?

Siekiama sustabdyti finansų krizės Graikijoje plėtrą į kitas šiuo metu itin pažeidžiamas Europos valstybes ir nuraminti finansų rinkas, praėjusią savaitę jautriai reagavusias į susirūpinimą dėl euro zonos.

Taip, toks mechanizmas neišspręs svarbiausių ekonominių problemų. Tačiau šios finansinės priemonės sukurtos tam, kad atkurtų stabilumą.Valstybės tikisi, kad pažadėdamos apsaugoti euro zoną paskatins pasitikėjimą ir padrąsins bankus bei kitas finansų institucijas teikti paskolas Ispanijai ir Portugalijai, kur už pinigų skolinimą šiuo metu reikalaujamos milžiniškos palūkanos.

Kaip veiks finansinis paketas?

60 mlrd. eurų jau gali būti skolinami tokioms valstybėms kaip Ispanija ir Portugalija. Tačiau mechanizmo, prireikus leisiančio valstybėms pasiskolinti likusius 440 mlrd. eurų, sukūrimas užtruks ilgiau.

Europos centrinis bankas į visą procesą įsitrauks tuomet, kai tai atrodys būtina, pirkdamas obligacijas ir taip padėdamas padidinti pasitikėjimą ir išjudinti rinkas. Tačiau Bankas obligacijų pirkimui skirs ne naujas lėšas, bet investuos tas, kurias gaus pardavęs kitus vertybinius popierius. Taigi numatytas finansinis paketas nebus skirtas finansuoti sumažėjusioms vartotojų išlaidoms ir mokesčių padidėjimui – problemoms, kurios tokiose šalyse kaip Ispanija ir Portugalija šiuo metu yra svarbiausios.

Bet tai neišspręs svarbiausių problemų?

Taip, toks mechanizmas neišspręs svarbiausių ekonominių problemų. Tačiau šios finansinės priemonės sukurtos tam, kad atstatytų stabilumą. Kai kurie analitikai šį antikrizinį fondą jau palygino su vandens pylimu į prakiurusį kibirą – galiausiai vis tiek reikės išspręsti iš kibiro lašančio vandens problemą. T.y. silpnos ES narės vis tiek turės apmokėti savo skolas. Ilgalaikėje perspektyvoje jos tai padaryti galės tik jei šalies ekonomika akivaizdžiai augs, o valdžia didins mokesčius.

Panašu, kad akcijų rinkos tiki, jog šiuo metu sunkumus patiriančios ekonomikos turės galimybę įkvėpti finansinės laisvės ir užtaisyti kibire esančią skyle. Savaitės pradžioje paskelbus apie antikrizinį fondą, akcijų vertės Azijoje ir Europoje akivaizdžiai pakilo, euras sustiprėjo.

Ar eurozona sustiprės?

Vos prieš kelias savaites situacija eurozonoje atrodė išties liūdnai. Dabar 16 eurozonos valstybių lyderiai įsitikinę, kad finansinis paketas bus dar vienas žingsnis artimesnio bendradarbiavimo ir integracijos link. Jei šalys savo kaimynėms skolina milžiniškas sumas pinigų, jos tampa persipyna.

Be to, Europos centrinis bankas įgija vis svarbesnį vaidmenį Europoje ir ilgainiui, galbūt net taps Europos Federaliniu rezervu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius