Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nicolas Sarkozy: „Europos problemos turi būti išspręstos iki G-20 viršūnių susitikimo“

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy sekmadienį pareiškė, kad Europa privalo išspręsti savo problemas iki lapkričio pradžios, kai Prancūzijos Rivjeros kurorte Kanuose susitiks Didžiojo dvidešimtuko (G-20) lyderiai.
Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy
Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šią mintį jis išsakė Berlyne vykusioje bendroje spaudos konferencijoje su Vokietijos kanclere Angela Merkel po ilgiau nei valandą trukusių derybų dėl Europos skolų krizės, kuri atvedė Graikiją prie bankroto ribos.

N.Sarkozy žadėjo visuotinį, ilgalaikį ir greitą atsaką į šią krizę iki šio mėnesio pabaigos, pridūręs, kad šis nutarimas buvo pagrindinis šio Prancūzijos ir Vokietijos susitikimo rezultatas.

Pasak A.Merkel, Paryžius ir Berlynas sutaria dėl bankų rekapitalizavimo. Kanclerė pridūrė, kad abi šalys „nusprendė daryti viską, kas būtina, siekiant rekapitalizuoti bankus, siekiant užtikrinti ekonomikos kreditavimą.“

N.Sarkozy pridūrė, kad šis susitarimas yra užbaigtas, nors anksčiau sklandė gandai, jog šios dvi ekonomiškai pajėgiausios Europos šalys nesutaria dėl tolesnės pagalbos bankams, pernelyg priklausomų nuo rizikingų valstybių įsiskolinimų.

„Ekonomika negali klestėti be stabilių ir patikimų bankų“, – sakė Prancūzijos vadovas.

N.Sarkozy taip pat nurodė, kad Paryžius ir Berlynas pasiūlys svarbius pakeitimus Europos sutartyse, ir teigė pasisakantis už didesnę euro zonos integraciją.

Tuo tarpu A.Merkel pabrėžė, kad tikslas yra sukurti glaudesnį ir labiau įpareigojantį euro zonos šalių bendradarbiavimą, siekiant užkirsti kelią vyriausybių išlaidavimui.

Lyderiai siekia, kad naujas didesnis Graikijos valstybės skolos sumažinimas neišprovokuotų bankų krizės, panašios į kilusią 2008 metais ir nulėmusią pasaulinę recesiją.

Šiemet liepą lyderiai sutiko „nukirpti“ 21 proc. bankų įsiskolinimų, su sąlyga, kad Atėnams kelerius ateinančius metus bus skolinama pigiau.

Kaip pranešama, Berlyno ir Paryžiaus nuomonės išsiskyrė, kaip turėtų būti rekapitalizuojami bankai, kuriems, pasak Tarptautinio valiutos fondo (TVF), reikės 100–200 mlrd. eurų galimiems nuostoliams padengti.

Vokietija, kuri yra didžiausia Europos ekonomika ir faktinė euro zonos finansų vadovė, pageidauja, kad sunkumų patiriantys bankai pirmiausia prašytų lėšų iš investuotojų, prieš kreipdamiesi į nacionalinius arba europinius fondus.

Prancūzija, kuri baiminasi prarasti palankiausią AAA kreditavimo reitingą, yra labiau linkusi naudoti Europos fondų, o ne savo iždo lėšas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius