-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pasaulinę krizę nuspėjęs ekonomistas Nourielis Roubini: Italija išstos iš euro zonos

Garsus ekonomistas Nourielis Roubini teigia, kad Italijai teks pasitraukti iš euro zonos ir tai gali tapti šios valiutinės sąjungos pabaiga.
Nourielis Roubinis, išpranašavęs pasaulinę finansų krizę, teigia, kad ateityje gali iširti euro zona.
Nourielis Roubini, išpranašavęs pasaulinę finansų krizę, teigia, kad ateityje gali iširti euro zona. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Viena iš didžiausių Europos ekonomikų Italija greičiausiai bus priversta palikti euro zoną ir grįžti prie savo nacionalinės valiutos liros tam, kad sugebėtų išbristi iš skolų krizės. Tai „Financial Times“ komentarų skiltyje parašė JAV prezidento patarėjas ekonomikos klausimais N.Roubini, kuris visame pasaulyje išgarsėjo tuo, kad pirmasis nuspėjo 2008 metų ekonomikos krizę.

N.Roubini taip pat mano, kad Italijos pasitraukimas prives prie euro zonos iširimo.

„Pasitraukimas iš euro zonos šalies su tokio dydžio ekonomika prives prie šios valiutinės zonos iširimo – tokia galimybė nuolatos auga“, – sakė N.Roubini.

Šiuo metu Italijos valstybės skola siekia 121 proc. BVP. Ekonomistai perspėja, kad Europos stabizliavimo fonde esančių pinigų neužteks Italijos ekonomikos reanimavimui, o kita šalimi, kuriai smogs skolų krizė, taps Prancūzija, kas tikrai reikštų euro zonos pabaigą.

Tai, kokį vaidmenį vaidina Italija Europoje, liudija paprasti skaičiai – šios šalies ekonomika užima 17 proc. euro zonos ekonomikos. Tuo tarpu Graikijos, Portugalijos ir Airijos, šalių, kurios dabar gyvena iš Europos Sąjungos ir Tarptautinio valiutos fondo paskolų, ekonomikos kartu siekia vos 6 proc. euro zonos ekonomikos.

N.Roubini mano, kad netgi Italijos skolų restruktūrizavimas neišspręs jos ekononominių problemų, nes duos tik laikiną palengvėjimą. Jo teigimu, šios šalies ekonomika kenčia nuo nepakankamos konkurencijos, ekonominio augimo sulėtėjimo ir kitų bėdų.

Kol kas premjero pareigas vis dar einančiam Silvio Berlusconi nepavyksta įtikinti rinkų, kad šaliai pavyks sumažinti išlaidas ir susitvarkyti su skolomis. Dabar Italijos skolos siekia 1,9 trln. eurų – daugiau nei Graikijos, Airijos, Ispanijos ir Portugalijos kartu sudėjus. Šalyje situaciją blogina ir politinė krizė.

Tiesa, optimizmo kiek įkvepia faktas, kad penktadienį Italijos Senatas suteikė pirminį pritarimą ekonomikos reformoms, turinčioms užkirsti kelią šalies nemokumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius