-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Profesorius N.Roubinis: euro zona gali iširti

Niujorko universiteto profesorius Nourielis Roubinis, žinomas dėl pesimistinio požiūrio į ekonomiką, Pasaulio ekonomikos forume Davose (Šveicarija) pareiškė netikintis euro zonos ateitimi. Profesoriaus teigimu, Ispanijai gresia didžiulė krizė, kuri taps rimtu išbandymu bendrai Europos Sąjungos pinigų politikai.
Nourielis Roubinis, išpranašavęs pasaulinę finansų krizę, teigia, kad ateityje gali iširti euro zona.
Nourielis Roubinis, išpranašavęs pasaulinę finansų krizę, teigia, kad ateityje gali iširti euro zona. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tai įvyks ne po metų ar dvejų, bet euro zona gali iširti. Rizika auga“, – duodamas interviu „Bloomberg“ radijui trečiadienį sakė N.Roubinis, kuris įspėjo apie dabartinę finansų krizę likus metams iki jos pradžios.

Tiesa, N.Roubinio susirūpinimas galimu euro zonos iširimu yra visiškai priešingas Europos centrinio banko (ECB) prezidento Jeano-Claude'o Trichet nuomonei. ECB vadovas tvirtai įsitikinęs, kad bet kokios kalbos apie galimą euro zonos iširimą yra „absurdas“.

Spekuliacijas apie galimą euro zonos iširimą sukėlė Graikijos nesugebėjimas sumažinti turimo biudžeto deficito. Be to, valstybės skola auga tokiose šalyse kaip Airija ir Ispanija.

„Euro zona gali išsiskirti į dvi dalis: stiprų centrą ir silpnus pakraščius, o kai kurios šalys gali visai išstoti iš šios pinigų sąjungos“, – prognozavo N.Roubinis.

Jo teigimu, tokioms ekonomikoms kaip Ispanija ir Graikija gresia fiskalinis disbalansas, konkurencingumo mažėjimas. O narystė euro zonoje reiškia, kad tokiu atveju jos negalėtų devalvuoti savo valiutos ir didindamos eksportą kovoti su recesija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius