-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos ginčas su kaimynėmis kelia grėsmę naftos tranzitui į ES

Europai vėl gali iškilti šaltos žiemos be Rusijos dujų šmėkla – Maskvos vykdoma energetikos politika ne tik paaštrino santykius su tranzitinėmis valstybėmis, bet ir kelia grėsmę tradiciniams naftos „Urals“ vartotojams.
Naftos gavyba
Naftos gavyba. / Photos.com

Rusijos ir gretimų valstybių naftos ir dujų „karai“ pastaruoju laiku vykdavo prieš Naujųjų metų šventes, ir artėjanti 2010 metų sausio 1-oji, matyt, nebus išimtis.

Gruodžio pabaigoje Rusija vėl skubiai mėgina išspręsti iš karto du keliančius grėsmę naftos tranzitui konfliktus – su Ukraina ir Baltarusija. Kad situacija rimta, rodo Maskvos įspėjimas Europos Sąjungai: galimi sunkumai dėl naftos tiekimo į Čekiją, Slovakiją ir Vengriją.

RSRV naftotiekis buvo nutiestas greičiau negu buvo pradėti eksploatuoti Rytų Sibiro naftos telkiniai, kuriems skirtas šis maršrutas.Nors išleidžiamos milžiniškos lėšos ir sparčiai tiesiami vamzdynai, naujų Rusijos eksporto pajėgumų atidavimas naudoti kol kas neleidžia atsisakyti žaliavų tranzito per gretimų valstybių teritoriją.

Tuo pat metu naftos visoms Rusijos eksporto kryptims užpildyti jau nebepakanka, o vamzdynų pajėgumų perteklius sustiprina Maskvos poziciją ginčuose su kaimynėmis.

Baltijos Ventspilio ir Būtingės uostai, taip pat Ukrainos Odesos uostas jau tapo politinių nesutarimų aukomis, įvairiu laiku praradę visą Rusijos naftos tranzito apimtį. Kitas sąraše gali būti Ukrainos Južno jūros uostas, o tuo tarpu žaliavų vartotojai spėlioja, kieno eilė ateis po jų.

Atidavus naudoti Rytų Sibiro-Ramiojo vandenyno (RSRV) naftotiekį gruodžio pabaigoje, Rusijos nafta ėmė tekėti į Rytus, palikdama dideles spragas tradicinėse rinkose.

Mat RSRV naftotiekis buvo nutiestas greičiau negu buvo pradėti eksploatuoti Rytų Sibiro naftos telkiniai, kuriems skirtas šis maršrutas.

Šaltinių šakoje duomenimis, 2010 metų pirmajame ketvirtyje tik 30 proc. žaliavos, siunčiamos RSRV naftotiekiu, teks naujų telkinių daliai, o pagrindinė dalis bus tiekiama iš senųjų telkinių, todėl neišvengiamai sumažės tiekimas Vakarų kryptimi.

Esant šioms aplinkybėms vamzdynų monopolija „Transneft“ sugriežtino poziciją dėl tranzitinių valstybių.

Praėjusios savaitės pabaigoje „Transneft“ atšaukė sausio naftos tiekimus iš Južno, kurių pirmasis buvo jau parduotas.

Pirmadienį „Transneft“ vadovas Nikolajus Tokarevas pareiškė, kad bendrovės netenkina Ukrainos sąlygos dėl tranzito apimties garantijų pagal principą mokėti nepriklausomai nuo faktiškai perpumpuotos naftos kiekio (ship-or-pay).

Atsakydamas į tai Kijevas apkaltino Rusiją „politiškai motyvuotu“ elgesiu, bet pripažino, jog nori peržiūrėti žaliavos tranzito sąlygas, pažymėdamas, kad nedarys kliūčių tranzitui.

Tačiau nepriklausomai nuo Rusijos ir Ukrainos derybų rezultatų, paleidus RSRV tokio naftos kiekio, koks anksčiau buvo tiekiamas per Ukrainos teritoriją, tiesiog faktiškai nebeliks, mano šaltiniai rinkoje.

„Viena vertus, Rusija gali panorėti pažaisti raumenimis, ypač dabar, kai paleistas RSRV naftotiekis, antra vertus – aš nemanau, kad tai atitinka Rusijos interesus – prieiti prie to, kad nutrūktų tranzitas“, – sakė Vakarų naftos bendrovės atstovas prekybos klausimais.

Tuo pat metu N.Tokarevas neigia, kad situacija dėl tranzito per Ukrainą susijusi su prasidėjusiu tiekimu RSRV naftotiekiu.

„Ne. Tai tik, ko gera, kažkokie politiniai vidaus (Ukrainoje) dalykai“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius