-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rytų Europą ir vėl siekia maitinti Rusija

Geležinei uždangai griuvus, buvusios SSRS kompanijos posovietinėse šalyse buvo uždarytos. Tačiau euro zoną ir visą Europos Sąjungą krečiant finansinei krizei, Rusijos kapitalas buvusioms Sovietų Sąjungos respublikoms atrodo patrauklus, rašo naujienų agentūra „Bloomberg“.
Rusijos vėliava
Rusijos vėliava / „Scanpix“ nuotr.

Rekordinius pelnus skaičiuojančios Rusijos įmonės, tokios kaip energijos gamintoja TNK-BP, skolintoja „OAO Sberbank“ ir Rusijos geležinkeliai, žvalgosi į Rytų Europą ieškodamos galimybių investuoti tada, kai papildomas kapitalas krizės kamuojamoms ir jos bijančioms valstybėms atrodo itin patraukliai.

Skaičiai jau liudija Rusijos verslo šaknis Europoje – per pastaruosius trejus metus buvusiose komunistinėse valstybėse Rusija investavo 2,8 mlrd. JAV dolerių, tuo metu per pirmuosius 17 nepriklausomybės nuo Rusijos metų visame regione investuota vos 2,4 mlrd. JAV dolerių.

„Sberbank“ liepą sutiko nupirkti 9 Austrijos „Oesterreichische Volksbanken“ filialus. Tiksli suma neatskleidžiama, tačiau esą Rusijos kompanija už juos pasiūlė beveik 840 mln. JAV dolerių.

Rusijos geležinkeliai taip pat yra susidomėję Slovakijos „ Zeleznicna Spolocnost“, o Rusijos antras pagal dydį bankas „VTB Group“ praėjusią savaitę nusipirko Bulgarijos tabako kompaniją už 100 mln. eurų.

Lenkija rusus sutinka svetingiau

Didžiausia Rytų Europos ekonomika – Lenkija – keičia savo požiūrį į Rusijos investicijas. Ilgą laiką ši kaimyninė valstybė su Rusijos verslu reikalų turėjo mažai, tačiau euro krizės akivaizdoje Rusijos kapitalas atrodo kur kas patraukliau.

Rusijos TNK-BP yra viena iš keturių galimų Lenkijos naftos perdirbimo bendrovės „Lotos“ pirkėja. Lenkijos bendrovę siekiama parduoti norint sumažinti valstybės skolą.

Rusijos geležinkeliai pasiūlė kainą už Lenkijos geležinkelius  „Polskie Koleje Panstwowe“. Bendrovė esą gavo apie 680 mln. JAV dolerių pardavusi savo dukterinę įmonę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius