Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos prezidentas nesutinka atsiskaityti su Rusija už dujas pagal emisijos schemą

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka siūlo vyriausybei rasti kitus kelius atsiskaityti už importuojamas gamtines dujas ir pasisako prieš siūlomą apmokėjimo variantą – panaudoti nacionalinio banko emisiją, pareiškė prezidento sekretoriato vadovo pirmasis pavaduotojas Oleksandras Šlapakas.
Užsienio investuotojų lūkesčius Rusija traiško  „Gazprom“ atstovų rankomis.
Vladimiras Putinas apžiūri dujotiekį. / „Scanpix“ nuotr.

„Manau, kad Julija Tymošenko kritikuoja prezidentą už tai, kad jis atsisako spausdinti pinigus ir šiais pinigais atsiskaityti už dujas. Prezidentas atsisako ir atsisakys tai daryti“, – penktadienį sakė jis žurnalistams, komentuodamas Rusijos premjero Vladimiro Putino pasisakymus.

Pastarasis, remdamasis J.Tymošenko žodžiais, pareiškė, kad Ukrainos prezidentas blokuoja atsiskaitymus už dujas.

A.Šlapakas taip pat pridūrė, kad tai Ukrainos vidaus problema, ir ne Rusijos vyriausybės reikalas „formuoti nacionalinės akcinės kompanijos „Naftogaz Ukrainy“ verslo planą“.

Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas anksčiau sakė, kad vėl stringa Ukrainos mokėjimas už Rusijos energetikos išteklius.

„Panašu, kad vėl kyla problemų dėl mūsų energetikos išteklių apmokėjimo Ukrainoje, tai labai liūdna“, – pareiškė V.Putinas pasibaigus deryboms telefonu su Ukrainos ministre pirmininke Julija Tymošenko.

Kaip paaiškino V.Putinas, „pasak Ukrainos ministrės pirmininkės, Juščenka trukdo normaliai bendradarbiauti Centriniam bankui, kurio žinioje yra aukso ir valiutos atsargos, ir Ukrainos vyriausybei, taip pat blokuoja atitinkamų pinigų pervedimą“.

V.Putinas pažymėjo, kad pinigų Ukraina, remiantis TVF duomenimis, turi.

„Aukso ir valiutos atsargos sudaro 27–28 mlrd. JAV dolerių, kai žemiausia kartelė, reikalinga nacionalinės valiutos stabilumui ir užsienio prekybos operacijoms užtikrinti, pasak Tarptautinio valiutos fondo vertinimų, – 12 mlrd. dolerių“, – sakė V.Putinas.

Premjeras priminė, kad Rusija sumokėjo už Rusijos dujų tranzitą iki 2010 metų pirmojo ketvirčio.

Ukrainos nacionalinio banko, Energetikos ministerijos ir „Naftogaz“ spaudos tarnybos agentūrai nekomentavo susiklosčiusios situacijos.

Ukrainos finansų ministro pareigas einantis Ihoris Umanskis pranešė, kad bendra mokėjimo sumą „Gazprom“ už spalį gali sudaryti apie 500 mln. JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius