-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarų ekonomikos gali susidurti su hiperinfliacija

Aukso investicijų tarpininko Goldswitzerland.com įkūrėjas Egon von Greyerz nurodo, kad Vakarų ekonominio modelio nuosmukis sukels hiperinfliaciją, kurią išspręsti prireiks ne vieno dešimtmčio.
Vieno euro monetos
Vieno euro monetos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jo teigimu, paskutinius 40 metų ekonominį Vakarų pasaulio augimą skatino didžiulis kredito šoktelėjimas. Per tą laiką JAV skola išaugo nuo 9 iki 59 trln. JAV dolerių, o nominalus bendrasis vidaus produktas pakilo nuo 1,1 tik iki 14,5 trln. JAV dolerių.

Jo teigimu, 2008 ir 2009 m., prasidėjus finansinei krizei, šalių vyriausybės visame pasaulyje iš viso suteikė 20 trln. JAV dolerių, kurie laikinai sustiprino akcijų rinkų augimą. Nepaisant to, Egon von Greyerz mano, kad bankų sektoriaus problemos nebuvo išspręstos. Vyriausybių skirti pinigai neturėjo tikro poveikio paprastiems žmonėms, nes vien JAV net 8 mln. žmonių prarado turėtus darbus, o visame pasaulyje valstybių deficitai pasiekė negirdėtas aukštumas.

Golswitzerland.com įkūrėjas teigia, kad centrinių bankų spredimas ir toliau spausdinti papildomus pinigus sukels hiperinfliaciją. Jis nurodo, kad norėdamos įveikti deficitus, atskiros valstybės visame pasaulyje turėtų skirti net 5 trln. JAV dolerių, tačiau visiškai neaišku, iš kur jos galėtų gauti tokias sumas.

„Akivaizdu, kad grynieji pinigai prarado savo vertės saugojimo ir mainų funkciją, todėl pasaulis turėtų atsigręžti į stabilią vertę atspindintį auksą“, – Egon von Greyerz žodžius cituoja CNBC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius