-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2013-ieji – proveržio metai startuoliams

Ketvirtadienio vakarą pirmą kartą Lietuvos istorijoje apdovanoti didžiausią įtaką šalies įvaizdžiui, ekonomikai ir technologijų raidai 2013-aisiais padarę IT startuoliai. Remiantis VšĮ „Versli Lietuva“ metų pradžioje atlikta startuolių apklausa, nugalėtojus aštuoniose kategorijose išrinko bendruomenės „Startup Lithuania“ patarėjų taryba. Vertintos ne anksčiau kaip prieš trejus metus įsikūrusios ir turinčios veikiančius produktus ar jų prototipus, įmonės.
Sėkmė versle
Sėkmė versle / 123rf nuotr.

Startuolių apdovanojimus surengusios VšĮ „Versli Lietuva“ generalinis direktorius Mantas Nocius  pasidžiaugė, kad 2013-ieji startuoliams buvo proveržio metai. „2013 metais iš viso startuoliai gavo 19 investicijų, kurios iš viso sudarė 16 mln. eurų. Tuo tarpu nuo 2007 iki 2012 metų į Lietuvos startuolius mums žinomos investicijos iš viso siekia 34 mln. eurų, iš jų  31,5 mln eurų į „GetJar“, – sako M.Nocius.

Apdovanojimą už didžiausią metų proveržį gavo startuolis „MoboFree“. Šis mobiliaisiais telefonais prieinamas socialinis tinklas pernai pritraukė apie 1 mln. naujų  registruotų vartotojų, o iš viso jų turi daugiau nei 2,8 mln., daugiausiai tai – Afrikos šalių gyventojai. 

Metų darbdaviu tarp startuolių pripažinta tarptautiniais pinigų pervedimais užsiimanti kompanija „TransferGo“. Per 2013-uosius šis startuolis įdarbino 11 žmonių.

Geriausiu technologiniu sprendimu išrinktas startuolis „Dragdis“ – programa, kuri leidžia lengvai išsaugoti ir rūšiuoti internete rastą medžiagą.

Už pažangiausias mobiliąsias technologijas, sukurtas pernai, stiklinę statulėlę atsiėmė mobilių piniginių infrastruktūra – startuolis „WoraPay“.

Per renginį pagerbti ir lietuviai, kurie 2013-aisiais brangiausiai pardavė savo įkurtą startuolį – kompanija „Arieso GEO“ pernai buvo parduota už 85 mln. JAV dolerių. 

Plojimai per apdovanojimus aidėjo ir labiausiai Lietuvos startuolių ekosistemą pasaulyje garsinančiam žmogui – startuolio „TrackDuck“ įkūrėjui  Edmundui Balčikoniui ir metų investuotojui – rizikos kapitalo įmonių grupei „Practica Capital“, kuri pernai iš viso atliko 14 investicijų už maždaug  8 mln. litų. 

„Startup Lithuania“ Patarėjų tarybą sudaro: startuolio GetJar įkūrėjas Ilja Laurs, verslininkas Vladas Lašas, viešųjų ryšių specialistas Artūras Jonkus, rizikos kapitalo fondo „Nextury Ventures“ generalinis direktorius Mindaugas Glodas, rizikos kapitalo įmonių grupės „Practica Capital“ partneris Donatas Keras, startuolio „Vinted“ įkūrėjas Justas Janauskas, vienas iš verslo akseleratoriaus „StartupHighway“ įkūrėjų Darius Žakaitis ir VšĮ „Versli Lietuva“ Verslumo departamento direktorius Dovydas Varkulevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius