-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Bobos daržo“ šeimininkė Vaida: man darbas pirmiausia yra tarnystė kitiems

Šį pavasarį metų gimtadienį švenčiančios natūraliai užaugintų daržovių, vaisių ir kitų maisto produktų parduotuvėlės įkūrėjos Vaidos gyvenimo ir darbo moto – būti naudingai žmonėms ir sudaryti sąlygas ne tik savo šeimai, bet ir kitiems sveikai maitintis. „Aš manau, kad tarnystė tai apskritai žmogaus prigimtinis dalykas. Tik mes esame tai pamiršę“, – sako sėkmingo jauno verslo įkūrėja.
"Bobos daržas" - gero maisto krautuvė
"Bobos daržas" - gero maisto krautuvė

Viskas prasidėjo, kai prieš 3 metus Vaida pagimdė dukrytę. Augindama mergaitę moteris pradėjo vis labiau abejoti, ar nori grįžti į valstybinį darbą. Tąsyk moteris pradėjo jaustis nerealizuojanti savęs ir pribrendo pokyčiams.

„Iš tikrųjų pardavėja esu nuo 6 metų. Mano pirmoji prekė buvo ridikėlių pundelis. Tai buvo Klaipėdos turgelyje. Paskui buvo krapai, pomidorai iš savo daržo, galiausiai tėvų užaugintos chrizantemos“, – apie savo, kaip prekybininkės šaknis kalba „Bobos daržo“ šeimininkė.

„Bobos daržo“ misija – tai kad žmonės Lietuvoj gyventų sveikiau, kad vaikai būtų sveiki, kad nebūtų alergiški, kad nesirgtų, kad valgytų sveiką, tikrą, gerą maistą.

„Bobos daržas“ – mano gyvenimas, mano įsipareigojimas kitiems. Mintis jau seniai tūnojo galvoje, kol pribrendo kritinis momentas, kaip pati sakau – kažkas įspyrė man ir gana stipriai. Tokį kritinį momentą šeimoje patyrėme gimus dukrelei ir viskas palengva pradėjo rutuliuotis savaime“, – apie radikalias permainas gyvenime prisiminė Vaida.

„Man labai patinka, kur dabar esu. Tiesiog dievinu savo vietą šioje krautuvėje. Ir labai myliu žmones, kurie ateina. Jaučiuosi reikalinga kitiems ir tiesiai galiu pasakyti, kad mane visa tai „veža“ ir skatina dirbti toliau.“

Verslas kaip tarnystė

„Galiu pasakyti kiek netradiciškai – mano dabartinę veiklą visų pirma lėmė noras tarnauti kitiems. Tiesiog dalintis geru. Iš pradžių mes su vyru, prieš porą metų, tiesiog augindavom daržoves, atvažiuodavo draugai mes jiems prikraudavome pintines ir jie išvažiuodavo laimingi. Norinčiųjų ratas augo ir auga. Štai sėja prasidėjo, viskas sudygo, nuėmėme derlių ir kyla natūralus noras viskuo pasidalinti.

„Bobos daržo“ misija – tai kad žmonės Lietuvoj gyventų sveikiau, kad vaikai būtų sveiki, kad nebūtų alergiški, kad nesirgtų, kad valgytų sveiką, tikrą, gerą maistą.

VIDEO: Bobos daržas / DNB - Už Jauną Verslą!

Kokie žmonės dirba „Bobos darže“?

„Pirmiausiai jis turi norėti dirbi ir dalintis su kitais geru. Dar kartą pakartosiu žodį „tarnauti“. Jis turi norėti atiduoti save kitiems, nes tai nėra tik darbas, labiausiai tai yra tiesiog bendravimas su klientais. Akcentuoju būtent bendravimą su klientais, nes tai yra artimas ryšys: žinome net čia apsiperkančių mūsų klientų vaikų vardus, šunų vardus. Žinome, kada ateis vienas ar kitas pirkėjas, ką pirks. Kai tik žmogus įeina pro duris, jam jau galime pasakyti: turim to, o ano neturim. Tai labai, labai artimas ryšys.

Vaidai nelabai patinka, kai jos veiklą bandome vadinti verslu. „Žinokit savo veiklos aš nevadinu verslu. Man tai nepatinka. Tai yra mano gyvenimo būdas, nes išgirdus žodį „verslas“ pirmiausiai atrodo, kad visa tai daroma tik siekiant uždirbti pinigus. Taip nėra“, – pabrėžia ji.

Gero maisto krautuvė
Gero maisto krautuvė "Bobos daržas"

Šiuo metu parduotuvėje dirba 4 žmonės, papildomai samdomos buhalterės, vairuotojai. Bendrai su „Bobos daržu“ darbo santykiais yra susiję 8 žmonės.

„Kiekvienas rytas prasideda intensyviai, nes rytais gaunamos visos prekės ir atsivežamos daržovės. Aš pati atsivežu daržoves, jos yra iškraunamos, sudedamos į lentynas. Atvažiuoja pienas, mėsa, šilta duona, viską reikia gana skubiai sudėti, supakuoti, išvalyti, sutvarkyti ir paruošti dienai“, – sako šeimininkė Vaida.

„Pikas pas mus būna prieš pietus, kuomet biurų darbuotojai ateina apsipirkti pietums. O ir vietoje pietautojų turime daug. Po pietų aprimsta ir į darbo pabaigą vėl suaktyvėja, tuomet prasideda tikroji prekyba.“

Kasdien „Bobos darže“ aptarnaujama apie 100 pirkėjų. Vidutinis pirkėjo krepšelis svyruoja tarp 30 ir 60 litų.

„Paklausiausios prekės ir ką mes labiausiai mylime pardavinėti, tai yra daržovės. „Bobos daržas“ yra orientuotas į visiškai šviežias, atsakingai užaugintas daržoves. Taip pat duona ir visi gaminiai, pienas ir jo gaminiai, mėsa. Tai yra kasdieninės prekės, kurias žmogus vartoja kasdien. Mūsų parduotuvėlėje pirkėjas gali rasti visko, ko reikia kasdienei mitybai, čia apsipirkus nebereikės eiti į prekybos centrą“, – priduria Vaida.

Ekologiškumas

„Pirmiausia žiūrime, kad produktai ir prekės būtų lietuviški. Juk prekių transportavimas irgi yra ekologinio mąstymo dalis. Pirmas kriterijus – kad prekė būtų vietinė. Ir šiuo atveju tos pačios daržovės visos yra užaugintos 20 kilometrų spinduliu aplink Vilnių.

Pirmiausia žiūrime, kad produktai ir prekės būtų lietuviški.

Dalis mus aprūpinančių ūkiu turi ekologinius sertifikatus, bet tie kurie nėra sertifikuoti, jie vis tiek dirba gamtiniu žemdirbystės principu ir jų užauginti produktai yra skanūs ir, galima teigti, ekologiški“, – sako šeimininkė.

Pats „Bobos daržas“ neturi jokių sertifikatų, bet čia dirbantys žmonės labiausiai vertina atsakomybę. „Pirmiausia yra atsakomybė prieš klientą, prieš pirkėją, kad tai būtų švaru, kad tai būtų tvarkinga. Man ekologija nėra vien sertifikatas – ženkliukas, kurį galima gauti įvairiais būdais. Tai yra žmogaus sąžinė ir atsakomybė“, – mano Vaida.

Gero maisto krautuvė
Gero maisto krautuvė "Bobos daržas"

Šeima

„Šiuo metu mano šeima yra labai patenkinta ir laiminga, visų pirma todėl, kad visi sotūs. Ir mama jau nėra tokia pavargusi, kaip anksčiau. Turiu puikią komandą ir jau nebereikia dirbti vienai. Iš pradžių buvo labai sunku, nes darbui reikėjo atiduoti visą save ir dar daugiau.

Šiemet gegužės 27 d. švęsime vienerių metų gimtadienį. Per šiuos metus nebuvo didelių pakilimų ar nuosmukių, tiesiog būta sunkesnių dienų, kai klientai neateina ir visos smulkios problemos sugula viena ant kitos, kad atrodo, jog štai, viskas blogai ir mums nebesiseks. Bet ateina kita diena, klientai grįžta ir vėl pradeda šviesti saulė.

Pirmoji vasara buvo sunki, nes juk pati verslo pradžia. Nebuvo reklamos, žmonės nelabai žino apie mus, tie patys vilniečiai – jie visi išsivažinėja, atostogauja. O vasara pats daržovių metas, visko pilna – noksta uogos, pomidorai, viską reikia realizuoti.

O dirbti teko vienai – važiuodavau skinti uogų, daržovių, vaisių. Tiesiog aš pati sau buvau tiekėjas. Važiuodavau pas ūkininką. Skindavau, veždavau, parduodavau. Žmonių nėra, o visko labai daug norisi parduoti. Bet atėjo ruduo ir viskas stojo į savo vėžes“, – pasakoja „Bobos daržo“ įkūrėja.

Gero maisto krautuvė
Gero maisto krautuvė "Bobos daržas"

Ateitis

„Dabar jau drąsiai galiu pasakyti, kad „Bobos daržas“ turi ateitį. Santūriai, bet kryptingai planuojame plėtrą. Galbūt mobili prekyba, galbūt kita krautuvėlė Vilniuje, o gal ir kitame mieste. Drąsiai planuoti leidžia stabiliai auganti prekyba ir suburta darni komanda. Ir tiekėjai visi dabar yra patikrinti – jau turim sakykim ratą tiekėjų, kuriais mes pasitikime.

Dažnai ir patys klientai mums pakužda idėjų, kaip plėstis. Taip šalia parduotuvėlės atsirado maža kavinaitė „Veranda“, ji buvo įkurta atsiliepiant į mūsų klientų norus. Žmonės tiesiog ateidavo ir prašydavo: duokit pavalgyti arba atsigerti: išspausite sulčių, padarykite arbatos, kavos. Dabar dienos metu turime sriubų, lazanijų, įvairių apkepų. Ir toliau turime minčių kur plėstis“, – sako Vaida.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius