-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ilja Laursas: bankai – ne vieta ieškoti investicijų jauniems verslininkams

Jaunimą imtis verslo Lietuvoje atgraso finansavimo neturėjimas. Nesusimąstoma, kad investicijų naujam verslui gali padėti pritraukti rizikos kapitalo įmonės, mano „GetJar“ įkūrėjas Ilja Laursas. Pasak jo, startuoliai turėtų pamiršti bankus – jie nėra ta vieta, kur reikėtų ieškoti investicijų verslui.
Anot I.Laurso, mūsų šalis yra ideali bandyti naujas idėjas, verslo modelius, rizikuoti ir eksperimentuoti.
Anot I.Laurso, mūsų šalis yra ideali bandyti naujas idėjas, verslo modelius, rizikuoti ir eksperimentuoti. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

I. Laursas sako Lietuvoje dažnai susiduriantis su nuomone, kad  į verslą įsileisti investuotojus iš išorės yra rizikinga.Dažniau mąstoma apie galimybę pasiskolinti iš banko. Tačiau verslinino pavyzdžiai rodo,  santykiai su banku yra gerokai rizikingesni. Čia jis prisimena Marko Twaino žodžius:„Bankas mielai duos skėtį kai jo nereikia, o jį atims tuomet, kai pradės lyti lietus.“ O skėtis gali būti ir užstatytas butas.

Rizikos beveik nėra

Bankas mielai duos skėtį kai jo nereikia, o jį atims tuomet, kai pradės lyti lietus. O skėtis gali būti ir užstatytas butas

„Pirmas esminis skirtumas tarp rizikos kapitalo fondo ir banko – bankas suteikia paskolą, o rizikos kapitalo įmonė investuoja. Rizikos kapitalistai tampa verslo savininkais ir akcininkai“, –  ketvirtadienį ISM Vadybos ir ekonomikos universitete surengtoje paskaitoje „Verslo finansavimas rizikos kapitalu“ skirtumus tarp bankų ir rizikos kapitalo įmonių vardino I. Laursas.

Pasak jo, dar vienas rizikos kapitalo fondo privalumas –  galite gauti milijoną  patys visiškai nieko neinvestavę. Rizikos kapitalo fondai leidžia įgauti ir žinių – bankai niekuomet netampa įmonių akcininkais, o rizikos kapitalistai perteikia ir patirtį bei suteikia galimybę į idėją pažvelgti iš šalies.

„Kad ir kokia jums gera atrodytų idėja, reikia prisiminti statistiką. O ji byloja, kad 90  proc. naujai įkurtų verslų bankrutuoja per vienerius metus. Žmonėms būdinga manyti, kad jų idėja yra gera, jie gerai nepagalvoję užstato namus ir verslui nepasisekus praranda labai daug“, – aiškino I.Laursas. 

Verslininkas atkreipė dėmesį, kad pradėdami kurti verslą žmonės ir taip jau būna apsisprendę bent jau keleriems metams paaukoti patį brangiausią išteklių – laiką, o rizikos kapitalo fondai leidžia nerizikuoti dar ir materialiu turtu.  

Drambliai nepastebėti nelieka

Tai, kad esate profesionalūs variklių gamintojai, dar nereiškia, jog esate ir geri automobilių gamintojai. Dažniausia būna priešingai. Rizikos kapitalistai ir yra tie, kurie moka gaminti kitas automobilio detales

„Pritraukę investiciją galite susikoncentruoti ties viena idėja – dažnai kai reikia lėšų, reikia vykdyti keletą darbų – praleisti daug laiko aprašant produktą ir t.t. Didelės idėjos – kaip didelis dramblys – nepastebėtos nelieka. Jei kitas tuo metu pat metu irgi mėgins įgyvendinti jūsų idėją – jis tai galės padaryti greičiau už jus“, – sako I Laursas ir priduria, kad Lietuvoje yra itin daug jaunų perspektyvių idėjų, kurios taip ir lieka iki galo neįgyvendintos, nes verslininkams nuolatos trukdo kiti darbai.

Pradedančius verslininkus „GetJar“ įkūrėjas lygina su automobilio varikliu. Tačiau, kad ir kaip gerai mokėsi gaminti variklius, be kitų detalių automobilių nebus.

„Tai, kad esate profesionalūs variklių gamintojai, dar nereiškia, jog esate ir geri automobilių gamintojai. Dažniausia būna priešingai. Rizikos kapitalistai ir yra tie, kurie moka gaminti kitas automobilio detales“, – sako I.Laursas.

Kitas rizikos kapitalo įmonių privalumas – jos padeda nemokamai susikurti ir gerą įvaizdį. Mat verslininkams jauni žmonės atrodo kaip nepatikimas partneris – esą jie tokie ir yra, nes niekas verslininkams negarantuoja, kad po kelių mėnesių  mėnesių jaunieji verslininkai partneriai niekur nedings. O kai už startuolių nugaros stovi rimtas investuotojas, situacija galimiems partneriams atrodo visiškai kitaip.

Bijoti neverta

Kokios baimės trukdo pasitikėti rizikos kapitalo fondais? Didžiausia baimė, kad investuotojas pavogs idėją. Tačiau, pasak I.Laurso, ji nėra pagrįsta – svarbiausia yra ne idėja, o jos įgyvendinimas. Be to,  jei investuotojai norėtų kurti verslus, jie ir kurtų verslus, o ne investuotų į startuolius.

„Dar viena iš didžiausių baimių yra ta, kad investuotojas norės didžiausios dalies ir idėjos sumanytojams paliks vos keletą procentų. Galiu pasakyti, kad ta nuosavybės dalis, kurią norės pasiimti investuotojai dažniausiai bus apie dvidešimt procentų“, – aiškino I.Laursas. Esą ir patys investuojai žino, kad verslininkai bus linkę prie idėjos dirbti tik tuomet, kai startuoliai jaučia, kad idėja yra tikrai jų.

Daugelis taip pat mano, kad verslininkams reikia sudėtingų verslo planų, tačiau ir tai nėra tiesa. „Aš pats to bijojau, galvojau, kad reikės sudėtingų verslo planų, tačiau tam tereikia paprastos prezentacijos, kurioje keliose skaidrėse pristatai savo idėją“, – tikino verslininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius