-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„StartupHighway“: apie „startupus“, jų patirtį ir dar šį bei tą

Didžiausi darbai kartais prasideda ne nuo didelio biudžeto, bet nuo didelio noro. Tai gali patvirtinti 30-metis teisininkas ir startupo „KurGyvenu.lt“ įkūrėjas Andrius Gintalas.
Andrius Gintalas
Andrius Gintalas

2012 metų vasarą „KurGyvenu.lt“ komanda pateko į pradedančiųjų verslų akceleratorių „StartupHighway“. Prasidėjo pokyčių metas ne tik profesinėje veikloje, bet ir gyvenime. Šiandien komanda džiaugiasi „užsisukančiu“ startupu, investuotojų dėmesiu ir atėjusiu pavasariu. Ta proga susitikome su Andriumi G. pasikalbėti apie viską iš esmės.

– Andriau, birželio 1-ąją bus metai kaip pradėjote startupo kelią. Turbūt jau ne vienas jūsų klausė – kodėl? 

– Viskas prasidėjo dar studijų metais „Swedbank“ kompanijoje. Dirbau teisininku su įvairiais kreditavimo ir investicinės bankininkystės produktais. Tačiau praėjus šešeriems metams, supratau, kad pavargau nuo korporatyvinio darbo. Visuomet ieškau naujų iššūkių, o savęs išbandymas versle buvo vienas iš mano tikslų. Svarstėme daug nišų, ir galiausiai pasirinkome IT sritį. 

– Kuo šiandien labiausiai džiaugiatės kaip „KurGyvenu.lt“ įkūrėjas?

– Nuo „KurGyvenu.lt“ įkūrimo praėjo beveik metai. Per tą laiką išmokom įvairių pamokų. Pavyzdžiui, vienas iš paskutinių galvos skausmų – tai galutinės produkto vizijos ir priemonių, kuriomis bus pasiektas norimas rezultatas, pristatymas investuotojams. 

Verslo strategijos parengimas metams į priekį nėra paprastas ir lengvai sprendžiamas, kaip gali pasirodyti iš pradžių. Kitas dalykas, visu planu turi patikėti pats, tavo komanda ir svarbiausia investuotojai (šypsosi pašnekovas).   

Iš tikro yra daug prirašyta knygų apie startupus, tačiau yra toks senas pamokymas: geriau vieną kartą pamatyti, negu dešimt kartų išgirsti. Žinoma, visada norėtųsi geresnių ir greitesnių rezultatų, bet džiaugiuosi, kad vis dar dirbame ir matome galimybę „KurGyvenu.lt“ paversti tikru verslu.

– Papasakokite apie savo kasdienybę. Kaip gyvenate? 

– Diena prasideda apie 7 valandą ryto, tuomet 40–50 minučių užsiimu joga ir mankšta, vasarą – dviračių sportu. Po visų rytinių procedūrų važiuoju į biurą. Kiekvieną dieną naujos užduotys, nauji žmonės. Kasdienybė susideda iš jausmo, kad vieną dieną viskas labai gerai, o kitą dieną viskas žlunga. Tokio žodžio kaip stabilumas nėra. Diena ofise baigiasi 19–20 valandą, kada kartu su visomis mintims apie startupą važiuoji į kitą susitikimą arba į namus. 

– Klausydama jūsų susimąsčiau – o kaip viską spėjate?

– Darbus skirstau pagal prioritetus. Pirmiausia darau tuos, kurie svarbiausi, o tarkim antraeiliai darbai, kad ir liks nepadaryti ar padaryti prasčiau, nesuku sau galvos, nes jie principinių pozicijų nesprendžia.

– Kokiose Vilniaus vietose būtų galima jus sutikti? 

– Mane rasite „Piano man“ bare, vyninėje „Vinchenso“ prie Baltojo tilto ar „Studio 9“. Taip pat užsuku į startupams ir jiems prijaučiantiems skirtus renginius, pavyzdžiui, „Hub Camp“. Nors pats esu iš Telšių, myliu Vilnių, nes čia puiki vieta kurti verslą ir gyventi. 

– Pasidalinkite svarbiausiomis pamokomis, kurias išmokote per pastarus metus. 

– „KurGyvenu.lt“ projektą pradėjome entuziastiškai. Tačiau dabar nepulčiau aklai vystyti bet kokios idėjos, o visų pirma atsakyčiau į keletą klausimų: ar sprendžiama problema yra reali ir paklausi, ir ar už ją kas nors yra pasiruošęs mokėti pinigus. Juk gali būti ir taip, kad pradėjus analizuoti ir skaičiuoti, vėliau į viską numojama ranka (šypsosi pašnekovas). 

Svarbus yra planavimas, galutinės vizijos turėjimas, žinojimas kur tavo galutinis taškas ir kada iki jo prieisi.

Visas verslas “statomas” ant žmonių ir tik nuo komandos, nuo to, kaip jos nariai tarpusavyje bendrauja, priklauso galutinis rezultatas.

– Tikslus atsakymas į klausimą apie tai, kaip uždirbti milijoną, vertas mažiausiai milijono. Vieni juokaudami sako, kad reikia nieko nelaukti iš valdžios, kiti siūlo prekiauti turguje pomidorais. Koks būtų jūsų patarimas? 

– Bandykite jį uždirbti. Tik įdėjęs visą savo širdį, žinosi atsakymą, nepriklausomai nuo to, ar tau pasisekė, ar ne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius