Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 biodinaminio ūkininkavimo principų: 8-asis – griežtai laikomės standartų

„Demeter“ ženklu pažymėtus biodinaminius produktus žino jau daugelis sveikos mitybos entuziastų. Tačiau mažai kas žino, kad šis, išskirtinę kokybę užtikrinantis ženklas, suteikiamas tik tiems biodinaminiams produktams, kuriuos gamina „Demeter“ sertifikavimo procedūras sėkmingai atlikę ūkininkai.
Konservuotos daržovės
Konservuotos daržovės / žemės ūkio bendrovės „Ilzenbergas“ nuotr.

„Demeter“ ūkių sertifikavimo procesas sudėtingesnis nei ekologinių, nes jo metu ne tik tikrinama, kaip laikomasi formalių reikalavimų, bet ir vertinama, ar ūkininkavimo būdas atitinka biodinaminio principus. Be to, pagal „Demeter“ sistemą sertifikuojama ne atskira kultūra ar teritorija, o visas ūkis. Kad ūkis įgytų biodinaminio ūkio statusą, prireikia 3-5 metų.

Pasaulyje šiuo metu yra apie 5000 biodinaminių ūkių, ūkininkaujančių maždaug 150 tūkst. hektarų plote 45 šalyse. Beveik 1350 biodinaminių ūkių, dirbančių 50 tūkst. hektarų žemės, yra Vokietijoje.

Pagal biodinaminius principus ūkininkaujanti žemės ūkio bendrovė „Ilzenbergas“ taip pat pradėjo sudėtingą ūkio sertifikavimo procedūrą.

Pasaulyje šiuo metu yra apie 5000 biodinaminių ūkių, ūkininkaujančių maždaug 150 tūkst. hektarų plote 45 šalyse.

„Dirbame tik pirmąjį sezoną, bet vieną pamoką jau gerai išmokome – sertifikavimo reikalavimai yra griežti, tačiau jie ilgainiui tampa aiškiai suvokiami ir suprantami.

Todėl, kad tai ne kažkokia neregėta naujiena ar eksperimentas, o išbandytas ir veikiantis filosofinis požiūris į tai, ką darai. Tai, sakyčiau, keičia ne tik mūsų mąstymą, bet ir elgesį. Mes dabar biodinaminius principus priimame natūraliai ir paprastai. Tai mūsų kasdienybė – atrodo, kad kitaip ir būti negali“, - pasakojo bendrovės „Ilzenbergas“ vadovas Petras Kuras.

8-asis žemės ūkio bendrovės „Ilzenbergas“ ūkininkavimo principas skelbia: „Jūs biodinaminį maistą gausite iš patikimo Ilzenbergo dvaro biodinaminio ūkio. Biodinaminio ūkio sertifikavimo procedūros yra brangios, ilgos, sudėtingesnės, su aukštesniais reikalavimais negu ekologinių ūkių. Todėl mūsų ūkis griežtai laikosi nustatytų standartų ir siekia statuso“.

Tarptautiniai „Demeter“ standartai biodinaminiams produktams suteikiami nuo 1992 metų.

Tačiau nemažai biodinaminio ūkininkavimo principų – tręšimas mėšlu, mėnulio kalendorius, gyvūnų laikymo sąlygos – yra atėję iš mūsų protėvių patirties. Pavyzdžiui, senieji ūkininkai jau taikė specialius reikalavimus net ir arklidėms. Arklidėse privalėjo būti siauri, viršutinėje sienos dalyje įkomponuoti langeliai, nes „dienos šviesa būtina arklių akims“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius