Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afrikinis kiaulių maras pasiekė Moldovos kiaulių ūkius

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo informaciją iš Moldovos kompetentingos institucijos apie du afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkius kiaulių laikymo vietose. Tai pirmi protrūkiai šioje šalyje, nes iki šiol Moldovoje AKM viruso atvejų nebuvo nustatyta nei laukinėje faunoje, nei kiaulių ūkiuose.
Paršiukai
Paršiukai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Maras Moldova

Pirmasis AKM protrūkis šių metų rugsėjo pabaigoje užregistruotas ūkyje, kuriame buvo laikoma 10 penimų kiaulių. Savininkas neinformavo veterinarijos gydytojų ir atsakingų institucijų apie 6 nugaišusias kiaules.

Kiaulėms buvo pasireiškę tipiniai AKM simptomai – anoreksija, pakilusi temperatūra, jos vangiai ėdė. Vėliau nugaišus dar keliems gyvuliams, buvo kreiptasi į atsakingą instituciją, paimti mėginiai dėl AKM. Patvirtinus diagnozę, visos kiaulės buvo sunaikintos, ūkyje atlikta dezinfekcija.

Antrasis AKM atvejis spalio pradžioje patvirtintas ūkyje, kuriame per savaitę nugaišo savoms reikmėms laikytos visos 3 kiaulės. Joms taip pat buvo pasireiškę ligos simptomai. Tyrimai patvirtino, kad kiaulės sirgo AKM.

Moldovos kompetentinga institucija protrūkių vietose ėmėsi visų reikiamų kontrolės ir apsaugos priemonių. AKM tyrimai buvo atliekami Referentinėje laboratorijoje Ispanijoje.

Lietuvoje šiais metais nustatyta 18 AKM židinių kiaulių laikymo vietose, kuriose sunaikintos 74 kiaulės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius