Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Algirdas Butkevičius: Lietuva galėtų įteisinti pieno supirkimo kainų reguliavimą

Lietuva, siekdama ginti savo pieno gamintojus, galėtų įteisinti pieno supirkimo kainų reguliavimą, jei Europos Sąjunga (ES) nesiimtų ryžtingų sprendimų ir nesutiktų padėti Lietuvos žemdirbiams, sako premjeras.
Pienas
Pienas / Vida Press nuotr.

„Jei jokie ryžtingi sprendimai nebus priimti ir matome, kad Europos Sąjungos lygyje šitas klausimas nėra sprendžiamas, tai tikrai jo imsimės. Mes puikiai suprantame, kad mes pieno gamintojus savo turime ginti, jeigu aukštesniame lygyje šie klausimai nesprendžiami“, – interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė A.Butkevičius.

Anot jo, Lietuvos žemdirbiai norėtų už pieną gauti apie 75-80 proc. ES kainos vidurkio.

„Mes vakar aptarinėjome tokį variantą, kad gal bus priimti pasiūlymai, kad pieno supirkimo kainos apatinė riba būtų nustatyta arba Vyriausybės nutarimu, arba įstatymu, – lyginant su vidutine Europos kaina, kad ji gali būti mažiau 20 proc. arba 25 proc. Mes negalime taikstytis su tokia situacija, kad pieno gamintojai pastoviai patirtų nuostolius“, – kalbėjo A.Butkevičius.

A.Stančikas: turėtų mokėti ne mažiau 80 proc.

Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas trečiadienį po premjero susitikimo su gamintojais sakė, kad perdirbėjai žemdirbiams turėtų mokėti ne mažiau kaip 80 proc. vidutinės ES pieno supirkimo kainos, kuri šiuo metu siekia 30 centų. Jo skaičiavimais, tai būtų apie 24-25 centai už kilogramą, o Žemės ūkio ministerijos duomenimis, dabar vidutinė kaina siekia 20,7 cento.

Be to, susitikime aptartos galimybės paankstinti papildomą nacionalinę 33 mln. eurų paramą žemdirbiams už 2015 metus ir ją mokėti dar šį rudenį, o ne 2016 metais.

Anot A.Butkevičiaus, šiuo metu nagrinėjama Konkurencijos tarybos atlikto pieno rinkos tyrimo išvada bei Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) informacija apie pieno perdirbėjų kaštus. Vėliau būtų bandoma padidinti supirkimo kainas, jų nereguliuojant.

Premjeras pakartojo, kad prieš priimant tokius sprendimus, nuo kitos savaitės bus siūloma pieno gamintojams, perdirbėjams bei prekybininkams pasirašyti savanorišką sąžiningumo deklaraciją, kuri leistų padidinti pieno supirkimo kainas.

A.Butkevičius rugpjūčio 24 dieną ketina susitikti su už žemės ūkį atsakingu eurokomisaru Filu Hoganu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius