-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Anykščių rajone – trečias AKM protrūkis ūkyje, Lietuvoje rasti 53 užsikrėtę šernai

Šiemet nustatytas jau penktas afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejis Lietuvoje ir trečias Anykščių rajone. Diagnozė patvirtinta keturioms kiaulėms laikytoms ūkyje Umėnų kaime (Troškūnų sen., Anykščių raj.)
Kiaulės
Kiaulės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„AKM išplito beveik visame Anykščių rajone, todėl daugelio seniūnijų žmonėms iki rugpjūčio 30 d. teks paskersti laikomas kiaules. Tai palies daugiau kaip 200 ūkininkų, kurie laiko apie 600 kiaulių. Žmonės bus informuoti asmeniškai, patirti nuostoliai – kompensuoti“, – sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas.

AKM protrūkiai Anykščių rajone patvirtina, kaip dėl kelių aplaidžių ūkininkų, nukentėjo visi šio krašto ūkiai.

„Daugelis žmonių numoja ranka į mūsų įspėjimus ir nesilaiko biologinio saugumo reikalavimų: šeria kiaules maisto atliekomis ir termiškai neapdorota žole, neužpildo kilimėlių dezinfekciniu skysčiu, nepersirengia eidami į tvartą.

Tai yra esminės priemonės, kurias būtina taikyti, norint apsaugoti ūkį nuo AKM. Visi turime būti itin budrūs, nes liga sparčiai plinta ir laukinėje gamtoje“, – pabrėžia V.Paulauskas.

Šią savaitę (liepos 15–22 d.) įvairiuose Lietuvos miškuose rasti net 53 šernai, kuriems laboratorijoje atlikus tyrimus, nustatytas afrikinis kiaulių maras (AKM).

Gaišenos buvo aptiktos Zarasų (3 šernai), Jonavos (10), Kauno (6), Kaišiadorių (16), Šalčininkų (4), Rokiškio (4), Anykščių (5), Biržų (4), Kėdainių (1), Ignalinos (1) rajonuose, rašoma pranešime spaudai.

Iš viso šiemet nustatytos 144 vietos, kuriose nustatytas AKM. Liga diagnozuota 200 nugaišusių ir 36 sumedžiotiems šernams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius