Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijoje įtariami du nauji afrikinio kiaulių maro židiniai laukinėje faunoje

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Baltarusijos ir Rusijos žiniasklaidoje išplatinta neoficiali informacija apie įtarimus, kad Baltarusijoje nustatyti du nauji afrikinio kiaulių maro protrūkiai laukinėje faunoje Postavi rajone (Vitebsko sritis) ir Taločinsko rajone (Minsko sritis).
Kiaulė
Kiaulė / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Pasak Rusijos žiniasklaidos, Minsko ir Vitebsko srityse afrikinio kiaulių maro židiniai įtarti patikrinus medžiotojų nušautus šernus. Neoficialiomis žiniomis, reaguodama į susidariusią situaciją, Baltarusijos veterinarijos tarnyba pradėjo naikinti šiuose regionuose laikomas kiaules.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad afrikinis kiaulių maras laukinėje faunoje – didžiulė grėsmė ir mūsų šalies kiaulių augintojams, ypač gyvenantiems pasienyje su Baltarusija, tai rimtas perspėjimas, kad būtina griežtai laikytis biosaugos reiklavimų.

Dėl neaiškios afrikinio kiaulių maro situacijos kaimyninėje valstybėje, Lietuvoje įvesta griežta veterinarinė kontrolė ir dezinfekcija pasienio veterinarijos postuose, apribota prekyba gyvomis kiaulėmis turgavietėse, draudžiama vežti jas į parodas. Be to, nustatyta buferinė zona pasienio ruože su Baltarusija, kurioje gyvenanatiems ūkininkams nurodyta paskersti kiaules, taip pat naudojami repelentai, stabdantys šernų migraciją iš Baltarusijos į Lietuvą.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nuolat vykdo afrikinio kiaulių maro stebėseną. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištirti 5 824 kiaulių ir 2 419 sumedžiotų šernų mėginiai šiai ligai nustatyti. Visi tyrimų rezultatai buvo neigiami.

Kiaulių laikytojai visoje mūsų šalies teritorijoje turi būti budrūs ir elgtis atsakingai. Pastebėję ligos požymius, o medžiotojai radę kritusius šernus, privalo nedelsiant informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą visą parą veikiančia nemokama telefono linija 8 800 40 403 arba kreiptis tiesiogiai į teritorines valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybas, ar pranešti aptarnaujančiam privačiam veterinarijos gydytojui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius