Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EK Lietuvai sušvelnino ribojimus Lietuvai dėl kiaulių maro

Lietuva išsikovojo teisę prekiauti kiaulių mėsa ir jos produktais iš griežčiausiai saugomų zonų, kur nustatytas afrikinio kiaulių maro užkratas.
Kiaulės
Kiaulės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Tai iš tiesų geros naujienos. Afrikinis kiaulių maras skaudžiai smogė mūsų kiaulių augintojams, todėl žinios apie skerdienos eksportą yra itin laukiamos“, – pranešime spaudai sakė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

„Svarbu ir tai, kad Europos Komisija įsiklausė į mūsų specialistų argumentus ir, įvertinusi šalies situaciją, numatė tam tikras išlygas nusistovėjusioje tvarkoje. Mūsų verslininkams tai galimybė šiek tiek laisviau planuoti ir vykdyti veiklą, net jei įmonė papuola į apribojimų zoną“, – pranešime spaudai teigė Maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Afrikinis kiaulių maras skaudžiai smogė mūsų kiaulių augintojams, todėl žinios apie skerdienos eksportą yra itin laukiamos, – pranešime spaudai sakė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Europos Komisija (EK) šalių, kur rasta maro atvejų, teritorijas perskirstė į 3 zonas.

Iš trečiosios zonos, kuriai taikomi griežčiausi apribojimai ir kurioje yra „Idavang“, Rupinskų komplekse sunaikinusi apie 19 tūkst. kiaulių, bus leidžiama išvežti gyvas kiaules, jei bus laikomasi visų saugos reikalavimų. Tačiau tokių kiaulių mėsą ar jos produktus bus galima parduoti tik vidaus rinkoje.

Antroje zonoje, kur rasta tik kritusių šernų, užaugintas kiaules, jų mėsą ar produktus, atitinkamai paženklinus, bus galima parduoti vidaus rinkoje, o laikantis reikalavimų, išvežti į Europos Sąjungą ar trečiąsias šalis. Tačiau gyvas kiaules išvežti iš šios zonos toliau draudžiama.

Trečiajai zonai priklauso Anykščių, Ignalinos, Kupiškio (Skapiškio ir Šimonių seniūnijos), Molėtų, Rokiškio, Švenčionių, Utenos ir Zarasų rajonai bei Visagino savivaldybės.

Antrajai zonai priklauso Alytaus, Lazdijų, Varėnos, Šalčininkų, Vilniaus, Širvintų, Ukmergės, Anykščių (Andrioniškio, Anykščių, Debeikių, Kavarsko, Kurklių, Skiemonių, Traupio, Troškūnų ir Viešintų seniūnijos) ir Trakų rajonų bei Druskininkų ir Elektrėnų savivaldybės taip pat Alytaus ir Vilniaus miestai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius