Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Embargas Lenkijos obuoliams kažkam sukraus milijonus ir baigsis, kai Rusija išalks

Rusijos embargas Lenkijos obuolių, uogų ir daržovių augintojams šiek tiek keičia ir Lietuvos ūkininkų kasdienybę. Lenkiškos produkcijos antplūdis gali sumažinti vietinių produktų kainą. Lietuvos ūkininkai mano, kad sankcijos, kurios taikomos Lenkijai, vieną rytą bus paskelbtos visai Europos Sąjungai, tačiau baigsis, kai Rusija išalks, o tai įvyks tuoj po Naujųjų metų.
Obuoliai
Obuoliai / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Vieno didžiausių Lietuvoje obuolių ūkių Pasvalio rajone esančios „Naradavos“ bendrovės direktorius Aloyzas Grygalis teigia, kad Rusijos sankcijos niekaip nepaveiks jo vadovaujamos bendrovės. Žinoma, jei Lenkija nepradės pardavinėti savo produkcijos žemiau savikainos.

Kas iš to uždirbs?

„Jų auginamų obuolių mastus sunku suvokti ir lyginti. Mūsų ūkis per metus užaugina 5-7 tūkst. tonų obuolių, o Lenkija vien tik milijoną tonų pateikia Rusijai. Lenkija yra vos ne didžiausias obuolių eksportuotojas pasaulyje“, – teigia direktorius.

Fotolia nuotr./Obuoliai
Fotolia nuotr./Obuoliai

Jau yra buvę, kad Rusija sumokėjo už tuos pačius lenkiškus obuolius brangiau nei įprastai.

A.Grygalis mano, kad Lenkijos obuoliai į Rusiją pateks, tačiau jau per tarpininkus – tas šalis, kurioms ši šalis sankcijų netaiko. Tokia tarpininke gali tapti ir Lietuva

„Kažkas iš to gerai uždirbs. Šalyje, kuri nebus paliesta Rusijos sankcijų, bus įkurta eksporto bendrovė. Per ją ir keliaus lenkiški obuoliai į Rusiją. Jau yra taip buvę, kad Rusija sumokėjo už tuos pačius lenkiškus obuolius brangiau nei pirkdama tiesiai iš Lenkijos. Pernai taip atsitiko su bulvėmis – rumunai ir bulgarai pirko bulves iš visos Europos ir pardavinėjo Rusijai kaip savas.“

„Naradavos“ bendrovė su Rusija neprekiauja. „Bandėme prekiauti prieš kokius du dešimtmečius. Keli Lietuvos ūkiai nuvežė obuolių į Sankt Peterburgą, juos ten paliko, o pinigų nėra. Su šia šalimi prekiauti nepatikima. Jei negali iš anksto gauti apmokėjimo, neverta rusais nė pradėti“, – tvirtino A.Grygalis.

Direktoriaus nuomone, Lietuva ir visa ES turėtų rūpintis, kad lenkiški obuoliai nesužlugdytų kitų šalių obuolių ūkių, tačiau prekyba, anot pašnekovo, į politiką mažai kreipia dėmesio.

Obuolių trūks ir patiems

Obuolių augintojas teigia, kad ne tik obuoliai, bet ir vietinės uogos, daržovės sveikatos požiūriu vartoti tinka  labiau nei importuotos.

Fotolia nuotr./Obuoliai
Fotolia nuotr./Obuoliai

Naradavos obuolių ūkis jau pradėjo prekiauti vasarinių veislių obuoliais – alyviniais, Ženevos

„Net ir dabar mums taikomi reikalavimai dėl pesticidų naudojimo yra kur kas griežtesni nei importuotai produkcijai. Visos šalys stengiasi palaikyti savo augintoją, kad šis turėtų iš ko investuoti, pasistatyti saugyklas. Išlaikyti obuolius nuo vieno derliaus iki kito nėra taip jau paprasta ir pigu“, – kalbėjo direktorius.

Naradavoje obuolių ūkis veikia dar nuo tarpukario laikų. Čia vaisius nokina per 50 obuolių veislių. Kai kurioms veislėms  tiek pat metų, kiek ir pačiam sodui.

„Senoviniai antaniniai ir šafraniniai nėra jau tokie atsparūs ar išvaizdūs kaip naujųjų veislių obuoliai, tačiau jie puikiai tinka perdirbimui, turi daug pektinų“, – vardija privalumus "Naradavos" vadovas.

Ūkis jau pradėjo prekiauti vasarinių veislių obuoliais – alyviniais, Ženevos. „Šiemet ir taip lietuviškų obuolių labai trūks. Visų rūšių obelų žiedams pakenkė šalnos, kruša ir kitos gamtos negandos. Manau, kad tarpukariu sodams buvo lengviau išgyventi nei dabar“, – sakė direktorius.

Vieną rytą gali būti paskelbtas embargas ir Lietuvai

Tuo metu Šiaulių rajono daržovių augintojas Linas Šateika pasakoja, kad jis pats didelę savo produkcijos dalį jau keletą metų sėkmingai eksportuoja į Rusiją. Ūkininkas teigia, kad sankcijos labai greitai gali būti paskelbtos ne tik Lenkijai, bet ir visai Europai.

sxc.hu nuotr./Morkos
sxc.hu nuotr./Morkos

Sankcijų Lietuvai kol kas nėra, tačiau didelė tikimybė, kad bus

„Rinkos gali tekti ieškoti Vakaruose. Auginu tik svogūnus ir morkas. Kol kas dar anksti imti derlių, todėl iš anksto jokių žingsnių nesiimu. Sankcijų Lietuvai kol kas nėra, tačiau didelė tikimybė, kad bus“ , – svarstė ūkininkas.

L.Šateikos nuomone, Rusijai pačiai gali būti nenaudinga gabentis daržoves iš tolimų šalių.

„Iki metų pabaigos paprastai visi turi savų daržovių, o po Naujųjų jų pradeda trūkti. Gal tuomet Rusija ir sankcijas atšauks. Iki derliaus nuėmimo pasistatysiu šaldytuvą, kuriame tilps visas mano derlius. Jei kas – realizuosiu produkciją kitąmet Skandinavijoje ar kitose ES šalyse.“

Lenkija ir taip muša kainas

Vyras teigia, kad karšta saulė kai kuriems smulkiems ūkiams pakenkė labiau nei Rusijos sankcijos. Neturintys drėkinimo sistemų kai kurie daržovių augintojai jau užaria karščio išdžiovintą derlių. Nekondicinės prekės vis tiek nepavyktų parduoti. Ją tektų išmesti.

Sauliaus Žiūros/BFL nuotr./Vyšnios
Sauliaus Žiūros/BFL nuotr./Vyšnios

Kainas lenkai mažina dėl išvystyto ūkio bei daržovėms taikomo 6 procentų PVM mokesčio.

L.Šateika nesiskundžia santykiais su morkų ir svogūnų pirkėjais iš Rusijos:

„Pastaraisiais metais rusai perka vis daugiau. Turime tiesiogines sutartis ir neblogas sąlygas. Rusijoje nepatikima prekiauti tik su tais, kurie realizuoja produktus turguose.“

Pašnekovas tvirtina, kad sankcijos Lenkijai gali sumažinti lietuviškos produkcijos kainas, kurias Lenkija ir taip veikia dėl savo išvystyto ūkio bei daržovėms taikomo tik 6 proc. PVM. Lietuvoje PVM daržovėms toks pat, kaip ir kitiems produktams - 21 proc.

Šiaulių rajone Gruzdžiuose uogas auginantis Rymantas Norkus 15min.lt informavo, kad dauguma šalies uogininkų savo produkciją realizuoja Lietuvoje. Todėl tikėtina, kad sankcijos Lenkijai jų nepalies.

Rusijos įvestos sankcijos gali šiek tiek turėti įtakos serbentų augintojams, kurie dalį produkcijos eksportuoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius