2014 07 28 /15:06

Ignalinos rajone skelbiama ekstremali padėtis

Lietuvoje plintant afrikiniam kiaulių marui, Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija pirmadienį paskelbė ekstremalią padėtį Ignalinos rajone, kuri Danijos kapitalo „Idavang“ fermose iki pirmadienio jau sunaikinta apie 19 tūkst. kiaulių. Tokią padėtį praėjusią savaitę paskelbė ir rajono savivaldybė.
Dailis Alfonsas Barakauskas
Dailis Alfonsas Barakauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Ignalinos rajone skelbiame papildomai prie turėtų penkių savivaldybių. Mes buvome pratęsę iki sausio 24 dienos ekstremalią padėtį, šiandien prijungėme dar vieną savivaldybę, kur yra lokalizuotos ir sunaikintos visos kiaulaitės, kurios užkrėstos liga“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sake vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas.

Pasak jo, Veterinarijos tarnybos vadovui Jonui Miliui suteiktos teisės imtis visų priemonių, siekiant užkirsti kelią marui: „Yra suteikti Miliui įgaliojimai (...) priiminėti visus sprendimus, kad būtų sustabdyti bet kokie netikėti atvejai. Jis turės teisę daryti sprendimus, kuriuos suteikia Vyriausybė“.

„Shuterstock“ nuotr./Kiaulės
„Shuterstock“ nuotr./Kiaulės

J.Milius teigė, kad tokia padėtis sukels problemų Lietuvai, siekiančiai eksportuoti į Rusiją termiškai apdorotus produktus. Anot jo, jau buvo beveik pavykę atverti kaimyninės valstybės rinką, tačiau dabar procesas užtruks.

„Muitų sąjunga iš kitų Europos Sąjungos šalių dar įsileidžia termiškai apdorotus, bet iš mūsų net ir termiškai apdorotų neįsileidžia. Jau buvo beveik pavykę pasiekti, bet aš manau, kad po šito įvykio užsitęs“, – pirmadienį spaudos konferencijoje teigė J.Milius.

Anot D.A.Barakausko, įmonės, kurios norės gauti valstybės ir ES paramos, turės vykdyti valstybės reikalavimus bei būti apsidraudusios.

Įtariama, kad medžiotojai galėjo sumedžioti daugiau šernų nei iš tiesų

„Įmonės, kurios norės gauti valstybės kompensavimą už nuostolius, patirtus vienu ar kitu atveju, privalės laikytis tų reikalavimų, kuriuos iškėlė valstybė. (...) Ir lygiai taip pat, visos įmonės, kurios nori gauti kompensaciją iš valstybės ir iš Europos Sąjungos, privalo apsidrausti“, – teigė vidaus reikalų ministras.

Vidaus reikalų ministras sakė, kad planuojama patikrinti ir šernų medžioklės apskaitą. Anot jo, įtariama, kad medžiotojai galėjo sumedžioti daugiau šernų nei iš tiesų – kai kur deklaruota, jog sumedžiota 2,3 karto daugiau šernų nei jų gyveno konkrečioje teritorijoje.

„Kai kuriose vietose yra užfiksuota daugiau atšaudimų nei yra šernų. Aplinkos ministerijai yra pavesta suskaičiuoti šernų skaičių“, – tikino D.A.Barakauskas.

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė teigė, kad susitvarkyti su maru be mokslininkų pagalbos nepavyks. Jos nuomone, reikės pradėti investuoti į mokslinius tyrimus, siekiant sukurti vakciną nuo šios ligos.

V.Baltraitienė trečiadienį Vilniuje ketina susitikti su Estijos, Latvijos ir Lenkijos žemės ūkio ministrais ir aptarti afrikinio kiaulių maro padėtį.

Ekstremali padėtis, be Ignalinos, jau paskelbta Trakų, Varėnos, Druskininkų, Lazdijų, Šalčininkų ir Alytaus rajonuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius