Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įrengiant ganyklas ir pievas specialistai pataria atkreipti dėmesį į žolių mišinių kokybę

Galvijų augintojams – svarbus metas. Jau intensyviai ruošiamasi šiltajam metų sezonui ir auginti žolinius pašarus. Būtent pastarieji šeriant galvijus užima bene svarbiausią vietą. Nuo jų didele dalimi priklauso gyvulių produktyvumas: pieninėje gyvulininkystėje – pieno primilžis, o mėsinėje – priesvoris.
Karvė.
Karvė. / „Scanpix“ nuotr.

Suprantama, jį reikia pasiekti kuo mažesnėmis sąnaudomis. Dėl šios priežasties specialistai rekomenduoja naudoti tik aukštos kokybės žolių mišinius.

„Kokybiški žolynai reiškia didelį žolės derlių, kuriame daug maisto medžiagų, reikalingų gyvulio organizmui, – sako bendrovės „Litagra“ agronomė Diana Žemaitienė. – Kadangi įrengti žolynus nėra kasdienis ir pigus darbas, labai svarbu, kad jie būtų ilgaamžiški ir duotų stabilų derlių.“

Specialistės teigimu, tokiomis ypatybėmis pasižymi Lietuvoje nauji olandų bendrovės „Barenbrug“ žolių mišiniai pievoms ir ganykloms.

„Žolinių pašarų kokybė priklauso nuo daugelio dalykų, bet labiausiai – nuo žolyno botaninės sudėties, – pasakoja agronomė. – „Barenbrug“ sėklų mišiniuose žolių rūšys ir veislės atrinktos taip, kad labiausiai atitiktų gyvulių mitybos poreikius.“

Anot D.Žemaitienės, skirtingoms auginimo sąlygoms pritaikyti kitokie „Barenbrug“ žolių mišiniai.

Sausoms dirvoms ir šienainio gamybai skirtas „Green Spirit 2“ žolių mišinys, kurio sudėtyje yra nendrinių eraičinų, šunžolių, daugiamečių svidrių, motiejukų ir raudonųjų dobilų. Drėgnoms dirvoms patariama rinktis „Green Spirit 3“, kuris tinkamas tiek ganykloms, tiek šienainiui gaminti. Šį mišinį sudaro daugiametės svidrės, motiejukai, tikrieji eraičinai ir baltieji dobilai. Rūgščioms dirvoms skirtas universalus „Green Spirit 4“ mišinys, į jo sudėtį įeina daugiametės svidrės, tikrieji eraičinai, nendriniai eraičinai, motiejukai, raudonieji eraičinai ir pievinės miglės. Visoms dirvoms tinkamas ir šienainio gamybai skirtas „Green Spirit 5“ pasižymi itin aukštu baltymingumu ir sudarytas iš ilgaamžių liucernų, motiejukų, nendrinių eraičinų ir daugiamečių svidrių.

Agronomė pabrėžia, kad visuose mišiniuose yra nendrinių eraičinų, kurie yra labai svarbi žolynų sudedamoji dalis. Šios rūšies žolės pasižymi pakantumu įvairioms auginimo sąlygoms, ilgaamžiškumu, labai geru maisto medžiagų ir ląstelienos santykiu, kuris ypač tinka atrajojančių gyvulių organizmui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius