-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išskirtinės kokybės ženklas – įpareigoja

Parduotuvėse jau pasirodė pirmosios šviežios daržovės, paženklintos Kokybės ženklu. Tai sertifikuoti išskirtinės kokybės produktai – tarpinis variantas tarp ekologiškų ir įprastų.
A.Morkūnas džiaugiasi, kad šviežios IKP daržovės prekyboje labai laukiamos.
A.Morkūnas džiaugiasi, kad šviežios IKP daržovės prekyboje labai laukiamos. / Juozo Skripkausko nuotr.
Temos: 1 Daržovės

Išskirtinės kokybės produktai

Kas yra išskirtinės kokybės produktai, arba sutrumpintai tiesiog IKP, nusako nacionalinių maisto kokybės schemų reikalavimai, kuriuos sudarė Žemės ūkio ministerija, bendradarbiaudama su Lietuvos gamintojų, perdirbėjų, prekybininkų ir vartotojų organizacijų atstovais.

IKP gaminami tik iš lietuviškų žaliavų ir išsiskiria natūralumu bei maistingumu. Jie turi būti greičiau patiekiami į rinką, jiems nustatomas trečdaliu trumpesnis nei įprastiems produktams galiojimo laikas. Produktai sertifikuojami nepriklausomos sertifikavimo įstaigos ir ženklinami patentuotu ženklu „Kokybė“.

Gamybos metu tausojama aplinka: pasitelkiami pažangiausi prieinami gamybos būdai bei aplinką saugojančios technologijos, maksimaliai panaudojamos gamybos atliekos.

Tai tik žmonėms vartoti skirti produktai: paukštiena, mėsa, pienas, sūris, miltai, kruopos, burokėliai, ridikėliai, salotos, kopūstai, žiediniai kopūstai, svogūnai, česnakai, morkos, pomidorai, agurkai, saldžiosios paprikos, bulvės, obuoliai, kriaušės, slyvos, vyšnios, avietės, braškės, serbentai, medaus bei bičių produktai (duona, žiedadulkės) ir jų mišiniai.

Teikiama parama

Išskirtinės kokybės produktų gamintojams teikiama parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos (KPP) priemonę  „Dalyvavimas maisto kokybės schemose“. Galimybė gauti paramą iš šio finansavimo šaltinio buvo sudaryta prieš dvejus metus.

2010–2013 metų laikotarpiui skirta per 9,87 mln. Lt. Žemės ūkio ministerijos apskaičiavimu, šia parama galėtų pasinaudoti apie 400 pareiškėjų.

Didžiausia išmokos suma vienai žemės ūkio valdai – 10 tūkst. 358 Lt (3000 eurų) per metus. Tai lėšos, skirtos tinkamomis pripažįstamoms išlaidoms padengti  (iki 100 proc.). Parama gali būti teikiama ne ilgiau kaip 5 metus.

Šviežios daržovės – jau prekyboje

Sostinės didžiuosiuose prekybos centruose jau pasirodė pirmieji švieži kopūstai su „Kokybės“ ženklu.

Tai UAB „Sodžiaus rytas“ produkcija. Algimanto Morkūno Trajoniškio kaime (Pasvalio r.) įkurta bendrovė yra pirmoji ir stambiausia išskirtinės kokybės daržovių augintoja.

Pagal IKP keliamus reikalavimus, pirmieji plotai čia buvo užsodinti užpernai, o dabar išskirtinės kokybės daržovės užima daugiau kaip 100 ha. Pusė ploto skirta morkoms, ne ką mažiau vietos tenka kopūstams. Tradiciniam valgytojui prireikia ir nemažai raudonųjų burokėlių. Bendrovės laukuose taip pat bręsta svogūnai, kai kurios kitos daržovės.

Kaip pastebi A.Morkūnas, šviežios IKP daržovės prekyboje laukiamos, deja, ne taip kaip jaunas vynas: „Naujai mūsų prekei dar trūksta reklamos, pirkėjams – supratimo, kas gi ta išskirtinė kokybė, kuo mūsų daržovė skiriasi nuo ekologiškos ar nuo įprastinės chemizuotos”.

Daržovių su ženklu „Kokybė“ kainos neturėtų gąsdinti. Pvz., už morkų kilogramą augintojai norėtų gauti po 1,20–1,30 Lt, taigi pirkėjams jos kainuos maždaug po 2 litus.

Tarp ekologiško ir įprasto

IKP daržininkystės ūkyje, skirtingai nei ekologiniame, leidžiama naudoti mineralines trąšas bei būtinus pesticidus, tačiau jų kiekis bei naudojimo terminai labai riboti.

Chemijos galima seikėti tik tiek, kiek yra būtina optimaliam augalų augimui užtikrinti, nuo ligų ir kenkėjų apsaugoti, ir tai – tik pirmoje vasaros pusėje. Taigi nuo vidurvasario piktžoles tenka ravėti rankomis. Dideliems daržovių plotams nuravėti bendrovei savo žmonių (jų čia iš viso 30) nepakanka, tenka ieškoti talkininkų.

Kaip augintojai laikosi IKP auginimo reikalavimų, kontroliuoja sertifikavimo įstaigos VšĮ „Ekoagros” specialistai. Ar nepersūdyta  chemijos, parodo laboratoriškai ištirti dirvos mėginiai.

IKP gamybos sąnaudos ženkliai didesni nei įprastame ūkyje. Bendrovė vien tik už sertifikavimą pakloja apie 10 tūkst. Lt per metus, mat sertifikavimo įkainiai skaičiuojami nuo hektaro ploto.

Čia IKP augintojams labai praverčia parama, kurią gauna pagal KPP priemonę „Dalyvavimas maisto kokybės schemose“. Pasak A.Morkūno, paramos lėšos ne tik padengia papildomas išlaidas, bet ir padeda atsistoti ant kojų, įsiskverbti į rinką.

15min.lt nuotr./KPF logotipas naujas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius