-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkijoje afrikinis kiaulių maras nustatytas naminėms kiaulėms

Lenkijos Palenkės vaivadijos Balstogės srityje patvirtintas naujas afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejis. Liga nustatyta penkioms naminėms kiaulėms. Ūkis, kuriame iš viso buvo laikomos 8 kiaulės, nuo Baltarusijos sienos nutolęs apie 300 m.
Kiaulė
Kiaulė / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Skubios veiklos skyriaus vedėjo pavaduotojo Artūro Šimkaus, visų gyvūnų mėginiai galutinei diagnozei patvirtinti išsiųsti į Europos Sąjungos referentinę AKM laboratoriją Ispanijoje.

Lenkijos generalinis veterinarijos inspektoratas imasi visų būtinų apsaugos priemonių sustabdyti ligos plitimui ir stabilizuoti situaciją. Visos ūkyje laikytos kiaulės buvo paskerstos, o jų skerdienos – sunaikintos. Tiek aplink šitą, tiek aplink ankstesnius AKM židinius 3 ir 10 km spinduliu sustiprinta kiaulių ūkių stebėsena.

Lenkijoje jau nustatyti 9 AKM protrūkiai – iki šiol virusas diagnozuotas šernams.

Lietuvoje kiaulėms pirmą kartą AKM virusas nustatytas liepos 24 d. bendrovei „Idavang“ priklausančiame Rupinskų (Ignalinos r.) kiaulių komplekse.

VMVT primena, kad radus nugaišusį laukinį gyvūną, kilus įtarimui, kad laikomos kiaulės serga ar padidėjus jų gaišimui, būtina nedelsiant informuoti teritorinį Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos padalinį. Rastas laukinis gyvūnas neturi būti judinamas, kol jo neapžiūrės veterinarijos specialistai ir nepaims mėginių tyrimams dėl užkrečiamųjų ligų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius