Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos kaimo bendruomenių sąjunga paliko Žemės ūkio rūmus

Po ilgų diskusijų Lietuvos kaimo bendruomenių sąjunga (LKBS) priėmė sprendimą nutraukti savo narystę Lietuvos Respublikos Žemės ūkio rūmų veikloje. Sprendimas buvo priimtas visų organizacijos bendruomenių visuotinio susirinkimo metu.
Guoda Burokienė
Guoda Burokienė / Laimos Pilipavičienės nuotr.

Panešime žiniasklaidai rašoma, kad kaimo bendruomenės yra kamuojamos įvairių problemų, kurių sprendime pasigenda Žemės ūkio rūmų iniciatyvos ir atsakomybės.

Kaimo problemos rūpi tik kaimui

Vienas reikėtų įvardinti kaip žemės ūkio verslo problemas, kitas – kaimo visuomenės problemomis. Pastarosios jau geras dešimtmetis gula ant kaimo bendruomenių, Vietos veiklos grupių ir LKBS pečių.

Žemės ūkio rūmai (ŽŪR) turėtų atlikti skėtinės organizacijos funkciją ir atsižvelgti į visų narių keliamas problemas, jas išdiskutuoti, ieškoti sprendimų. Pastaraisiais metais visa Žemės ūkio rūmų veikla skirta žemės ūkio verslo problemoms spręsti: kainų, žemdirbių santykių su žemės ūkio produkcijos perdirbėjais ir kiti klausimai visiškai išstūmė iš darbotvarkės kaimo bendruomenių reikalus.

Pastaraisiais metais visa Žemės ūkio rūmų veikla skirta žemės ūkio verslo problemoms spręsti: kainų, žemdirbių santykių su žemės ūkio produkcijos perdirbėjais ir kiti klausimai visiškai išstūmė iš darbotvarkės kaimo bendruomenių reikalus.

„Tai patvirtino ir ŽŪR Tarybos rinkimai, kai į Tarybą bendruomenių organizacijos atstovas nepateko. Tai ne priekaištas, o akivaizdus faktas,“ – teigė Guoda Burokienė, LKBS pirmininkė.

Kaimui ypač aktualūs su jo išlikimu susiję klausimai. Politiškai naudingais pasisakymais „reikia gelbėti nykstantį kaimą“ nesustabdysime emigracijos, nesukursime palankesnės gyventi aplinkos kaime ar darbo vietų. Kita vertus, bendruomenių problemos yra glaudžiai susijusios su verslu kaime. Ūkininkai neranda darbuotojų, nes nėra norinčių gyventi ir dirbti kaime.

Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pagrindinis tikslas – gyvybingas Lietuvos kaimas. Tačiau šiandien didžiausią nerimą kelia didžiulė emigracija, infrastruktūros, viešųjų paslaugų kaime trūkumas, verslumo stoka, jaunimo nenoras gyventi ir dirbti kaime, kultūrinis, socialinis ir švietimo lygmuo. Nesprendžiamos šios problemos naikina Lietuvos kaimus.

Sukūrė Lietuvos kaimo parlamentą

LKBS nariai 2014 metų pavasarį sukvietė pirmąjį Lietuvo kaimo parlamentą. Jo dalyviai – vietos politikai, ūkininkai, verslininkai, jaunimo, kitų kaimo žmonių visuomeninių organizacijų deleguoti atstovai išsakė savo pasiūlymus, galinčius pakelti kaimo visuomenės autoritetą, sudaryti palankesnę terpę visuomeninei, švietėjiškai, kultūrinei, verslo aplinkai. Buvo užsibrėžtas tikslas sukurti tokią aplinką, kad Lietuvos žmonės norėtų ten gyventi ir dirbti. Gaila, kad šios problemos ŽŪR neatrodo svarbios ir reikalaujančios neatidėliotinų sprendimų.

Šiuo metu Kaimo parlamentas ibendradarbiauja su visomis Lietuvos Respublikos institucijomis (Prezidentūra, Seimu, Vyriausybe, ministerijomis), dalyvauja ES institucijose svarstant bendruomenių reikalus, teikia pasiūlymus.

Lietuvos kaimo bendruomenių sąjunga yra aktyvį visų Europos kaimo bendruomenių interesus atstovaujančios organizacijos PREPARE, Europos LEADER tinklo ELARD, Europos kaimų aljanso ERA narė. Atsižvelgus į praėjusių metų rezultatus neabejojama, jog LKBS interesai bus apginti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius