-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos pienininkai prisijungs prie protesto Briuselyje

Protestuoti Briuselyje kartu su 18-os kitų Europos Sąjungos šalių pieno gamintojais rengiasi ir Lietuvos ūkininkai. Vykstant žemės ūkio ministrų pasitarimui pienininkai reikalaus, kad Europos Komisija neleistų į rinką tiekti didesnio kiekio pieno miltų, kuris guli sandėliuose. Esą tai numuštų pieno supirkimo kainas.
Protesto akimirka
Pienininkų protestas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Grupė ūkininkų, susiruošusių į protesto akciją Briuselyje, stabtelėjo „Žaliosios savaitės“ parodoje, kur susitiko su žemės ūkio ministru.

Susirūpinta, kad rudenį kilstelėjusios pieno supirkimo kainos gali kristi. Kai kurie ūkininkai jau gavo supirkėjų pranešimus.

„Paskambino supirkėja ir pasakė, kada pirmadienį bus pasitarimas ir bus mažinamos kainos. Tai labai nemalonus faktas, kai žiemos metu mažinamos supirkimo kainos“, – prisipažįsta Alytaus r. ūkininkė Audronė Miškinienė.

Jau pastebėta, kada tarptautiniuose aukcionuose produkcijos kainos pradeda mažėti, o jos dar labiau nukristų, jei EK leistų į rinką tiekti didesnį kiekį pieno miltų.

Gruodį vidutinė pieno supirkimo kaina šalyje siekė 28 euro centus už kilogramą. Pasak pieno gamintojų, ES vidurkis – per 30 euro centų. Esą jau pastebėta, kada tarptautiniuose aukcionuose produkcijos kainos pradeda mažėti, o jos dar labiau nukristų, jei EK leistų į rinką tiekti didesnį kiekį pieno miltų.

„Mes išreiškiame baimę EK dėl 400 tūkst. tonų pieno miltų, jei išmes į rinką, pradės kristi jų kaina aukcionuose. Mūsų 28 centai už kilogramą – ūkininkas, jei negauna 45 centų, negali išgyventi. Mes barstysime pieno miltus Briuselyje ir reikalausime, kad būtų įvestas reguliavimas“, – žada Pieno gamintojų asociacijos vadovas Jonas Vilionis.

Didelį pieno ūkį ir perdirbimo įmonę turinčio verslininko manymu, dabar už pieną gaunama kaina gana gera.

„Vieną dieną kaina kyla, kitą krinta. Mes turime žiūrėti savo mokėjimo balansą. 28 centai – labai gera kaina“, – tikina verslininkas Vilius Kaikaris.

Žemės ūkio ministras sako nematantis pagrindo nerimauti dėl pieno supirkimo kainų, tačiau pripažįsta, kad tam įtakos gali turėti EK sprendimai dėl pieno miltų.

„Jei būtų staiga paleisti į rinką dideli pieno miltų kiekiai, iš tų intervencinių sandėlių, tai galėtų padaryti įtaką kainoms. Lietuva laikosi atsargios pozicijos nedaug pardavinėti EK. Dabar yra pardavusi iš 400 tūkst. tonų 40 tūkst. tonų. Iš kitos pusės tų miltų ilgai laikyti sandėliuose negalima“, – sako žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.

Tad pirmadienį mūsų ūkininkai kartu su kitų 18-os ES šalių pieno gamintojais Briuselyje reikalaus, kad EK neleistų į rinką tiekti didesnio pieno miltų kiekio. Taip pat prašys atkurti pieno rinkos reguliavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius