-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Miškininkams – daugiau galimybių įsigyti naujos technikos

Privačių miškų valdytojai, savivaldybės ir labai mažos bei mažos įmonės gali kreiptis Europos Sąjungos (ES) ir valstybės teikiamos paramos miškų ūkiui modernizuoti, jaunuolynams pertvarkyti, vidinės miškotvarkos projektams rengti.
Investicijos i misku technologijas
Miškininkams – daugiau galimybių įsigyti naujos technikos

Pagal šią KPP veiklos sritį remiamas miškų ūkio modernizavimas, miško kirtimo, apvaliosios medienos ir medienos biokuro ruošos technologijų diegimas, paslaugų miškų sektoriuje teikimas.

Paraiškos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metais programos (KPP) priemonės „Investicijos į miško plėtrą ir miškų gyvybingumo gerinimą“ veiklos sritį „Investicijos į miškininkystės technologijas“ renkamos rugsėjo 1–30 dienomis. Šiam paraiškų rinkimo etapui skirta 1 mln. 931 tūkst. eurų paramos lėšų.

Paraiškos – individualiai

Pagal šią KPP veiklos sritį remiamas miškų ūkio modernizavimas, miško kirtimo, apvaliosios medienos ir medienos biokuro ruošos technologijų diegimas, paslaugų miškų sektoriuje teikimas. Taip pat – minkštųjų lapuočių iki 20 metų amžiaus jaunuolynų ir krūmynų pertvarkymas bei vidinės miškotvarkos ir miško želdinimo ir žėlimo projektų, kaip savarankiškos investicijos, rengimas ar tikslinimas.

Pareiškėjais gali būti privačių miškų valdytojai, savivaldybės ir labai mažos bei mažos įmonės. Atkreiptinas dėmesys, kad paramos paraiškos, pateiktos fizinio ar juridinio asmens kartu su partneriais, nepriimamos.

Miškų ūkio veikla – bent metai iki paraiškos

Miškas (miško žemė), į kurią investuojama, turi priklausyti pareiškėjui nuosavybės, bendrosios dalinės arba jungtinės nuosavybės teise, būti valdomas panaudos ar kitais pagrindais ir (arba) nuomojamas nuo paramos paraiškos pateikimo dienos ne trumpesniam kaip 10 metų laikotarpiui.

Nuo šių metų reikalaujama, jog pareiškėjai (išskyrus savivaldybes), siekiantys modernizuoti miškų ūkį, diegti miško kirtimo, apvaliosios medienos ir medienos biokuro ruošos technologijas, teikti paslaugas miškų sektoriuje, užsiimtų miškų ūkio veikla ne trumpiau kaip vienerius metus iki paramos paraiškos pateikimo ir iš šios veiklos gautų ne mažiau kaip pusę visų ūkio subjekto veiklos pajamų. Kai pareiškėjas yra labai maža arba maža įmonė, taikomas reikalavimas, kad metinės jo veiklos pajamos iš miškų ūkio veiklos ataskaitiniais metais būtų ne mažesnės kaip 12 ataskaitinių metų minimalių darbo užmokesčių dydžio.

Pagrįsti poreikius – verslo plane

Jeigu projekte numatytos investicijos, susijusios su medienos, kaip žaliavos arba energijos šaltinio naudojimu, jos galimos tik iki pramoninio perdirbimo.

Miškų ūkio modernizavimui, miško kirtimo, apvaliosios medienos ir medienos biokuro ruošos technologijų diegimui, paslaugų miško sektoriuje teikimui paramos prašantys pareiškėjai turi pateikti verslo planą, pagrindžiantį naujų įrenginių ir (arba) įrangos (įskaitant technikos) įsigijimo reikalingumą ar paslaugų teikimą ir jų apimtis.

Kai projekte numatyta turtą įsigyti išperkamosios (finansinės) nuomos būdu, verslo plano prognozės turi būti pateiktos 10 metų laikotarpiui. Miško valdai, į kurią investuojama, pateikiamas vidinės miškotvarkos projektas.

Jeigu projekte numatytos investicijos, susijusios su medienos, kaip žaliavos arba energijos šaltinio naudojimu, jos galimos tik iki pramoninio perdirbimo.

Pareiškėjai, teikiantys paraiškas minkštųjų lapuočių iki 20 metų amžiaus jaunuolynų ir krūmynų pertvarkymui, privalo pateikti miško želdinimo ir žėlimo projektą, parengtą pagal Miško atkūrimo ir įveisimo nuostatus ir patvirtintą VĮ miškų urėdijos, kurios veiklos teritorijoje yra pertvarkomas plotas. Taip pat privalu pateikti projektui įgyvendinti numatytų išlaidų sąmatą bei šių išlaidų pagrindimą.

Finansuojama pusė išlaidų

Pagal KPP veiklos sritį „Investicijos į miškininkystės technologijas“ didžiausia paramos suma projektui negali viršyti 50 tūkst. eurų, o per visą 2014–2020 m. laikotarpį negali būti didesnė nei 200 tūkst. eurų.

Vykdant miškų ūkio modernizavimo, miško kirtimo, apvaliosios medienos ruošos technologijų diegimo, paslaugų miškų sektoriuje tiekimo veiklą, gali būti finansuojama 50 proc. tinkamų išlaidų. Minkštųjų lapuočių jaunuolynų ir krūmynų pertvarkymui bei vidinės miškotvarkos, miško želdinimo ir žėlimo projektų rengimui ar tikslinimui paramos intensyvumas gali siekti 65 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų.

Būtina surinkti 30 atrankos balų

Parama skiriama projektams, paraiškų vertinimo metu surinkusiems minimalų privalomą balų, taikomų už atitiktį priemonių taisyklėse nustatytiems atrankos kriterijams, skaičių.

Parama skiriama projektams, paraiškų vertinimo metu surinkusiems minimalų privalomą balų, taikomų už atitiktį priemonių taisyklėse nustatytiems atrankos kriterijams, skaičių. Pagal šią veiklos sritį numatyti 7 atrankos kriterijai, pagal kuriuos būtina surinkti mažiausiai 30 atrankos balų.

Jeigu bendrai paraiškose prašoma paramos suma viršys skirtąją sumą, bus sudaroma pirmumo gauti paramą eilė prioritetą teikiant daugiausiai balų surinkusiems projektams.

Rugsėjo 15 d., 14 val. kviečiame stebėti tiesioginę transliaciją apie išmokas už deklaruotus plotus. Prie transliacijos galėsite prisijungti šiuo adresu. Daugiau informacijos www.nma.lt

Daugiau informacijos – www.nma.lt  

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA Facebook paskyros.

NMA KPF
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius