Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norinčių įveisti mišką netrūko ir šiemet

Galimybė naujam gyvenimui prikelti savo žemę domina dažną ūkininkauti netinkamų sklypų savininką. Tai įrodo Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemonės „Pirmas ne žemės ūkio paskirties žemės ir apleistos žemės ūkio paskirties žemės apželdinimas mišku“ populiarumas.
Miškas
Miškas / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Pasirinko hibridines drebules

Kazė Razmytė iš Švenčionių rajono paramą miškams įveisti gavo prieš kelerius metus. Dabar K. Razmytei priklausančiame žemės sklype gražiai auga jauni medeliai. „Jei ne parama – nežinočiau, ką daryti su paveldėtais nederlingais laukais. Kai pradėjau rengti projektą, miškininkai rekomendavo sodinti hibridines drebules. Idėja man patiko, bet pasirodė, kad Lietuvoje šių medžių nėra. Laimei, padėjo visagalis internetas – sodinukus parsivežiau iš Latvijos“, – prisipažįsta jauna moteris.  

Pašnekovė atskleidžia, kad atsiradus galimybei, kituose savo sklypuose taip pat daugiausiai sodintų hibridines drebules. Jauna moteris pasakoja, kad jos akį džiugina ne tik nuosavi laukai, bet ir keliaujant mašina pamatyti gražiai besirikiuojantys medeliai, pasodinti ten, kur anksčiau buvo apleistos žemės ir šabakštynai.

Susidomėjimo būta daug

Pasibaigus paskutiniajam paraiškų rinkimui gauti paramai pagal šią priemonę, paaiškėjo, kad prašoma suma beveik dukart viršija numatytąją: nederlingą ar apleistą žemę paversti mišku šiais metais panoro net 480 pareiškėjų, kurie paprašė daugiau nei 59,1 mln. Lt (17,1 mln. Eur) paramos. Dėl to paraiškos jau vertinamos pagal pirmumo kriterijus, kurių iš viso yra septyni.

Pagal paraiškoje pateiktą informaciją ir taisyklėse numatytus pirmumo kriterijus sudaroma prioritetinė paraiškų eilė paramai gauti. Tada Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) specialistai patikrina, ar paraiškos atitinka tinkamumo skirti paramą kriterijus.

Su priemonės įgyvendinimo taisyklėmis ir jose išvardytais paraiškų vertinimo pirmumo ir tinkamumo skirti paramą kriterijais galima susipažinti NMA svetainėje.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA "Facebook" paskyros.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius