-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nuo maro nukentėjusiam kiaulių ūkiui – milijoninės draudimo išmokos

Praėjusią savaitę bendrovės „Idavang“ Rupinskų kiaulių auginimo komplekse nustačius afrikinio kiaulių maro židinį, kiaulių augintojai patyrė milijoninius nuostolius. Europos bendrovė „ERGO Insurance“ Lietuvoje, apdraudusi minėtą kiaulių ūkį, užregistravo draudžiamąjį įvykį ir pasibaigus oficialioms procedūroms išmokės savininkams pagal draudimo sutartį priklausančią kompensaciją.
Kiaulės
Kiaulės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

 Kol nėra galimybės tiksliai įvertinti ūkiui padarytą žalą, draudikai nėra apskaičiavę ir tikslios išmokos sumos, tačiau jau neabejojama, kad ji gali siekti keletą milijonų litų.

„Idavang“ ūkio Ignalinos rajone savininkai kiaules buvo apdraudę „ERGO Insurance“ gyvūnų draudimu: apdraustos pačios kiaulės, įskaitant ir ekonomiškai pagrįstas žalos atveju vietos tvarkymo ir utilizavimo išlaidas. Nors kiaulių ūkiui padaryta žala – milžiniška, draudikai šį atvejį vadina geru ir pamokančiu pavyzdžiu kitiems Lietuvos ūkininkams, kai pagal pasaulinę praktiką gyvūnų augintojai įsivertina epidemijų ir kitas neprognozuojamas rizikas ir nelaimės atveju maksimaliai sumažina patiriamą žalą. ERGO su „Idavang“ bendradarbiauja jau 12 metų.

Epidemijos nėra dažnas reiškinys Lietuvos gyvulininkystės ūkiuose, tačiau nelaimės atveju ūkininkams suduoda itin skausmingą smūgį, taip atsitiko ir šįkart.

„Epidemijos nėra dažnas reiškinys Lietuvos gyvulininkystės ūkiuose, tačiau nelaimės atveju ūkininkams suduoda itin skausmingą smūgį, taip atsitiko ir šįkart. Kita vertus, visoje Europoje ir aplink mūsų šalį tvyranti afrikinio kiaulių maro grėsmė nebuvo tokia jau netikėta. Apie ją nuolat įspėdavo atsakingos institucijos, neseniai ir mes prevenciškai ūkininkams priminėme apie būtinybę draustis“, – dėsto „ERGO Insurance“ Lietuvoje Draudimo departamento vadovas Tomas Nenartavičius.

Pasak jo, šiuo metu „ERGO Insurance“ Lietuvoje pagal 27 galiojančias draudimo sutartis yra apdraudusi 43 kiaulių fermas. Tai visgi nėra didelė visų Lietuvoje esančių kiaulių fermų dalis. Prognozuojama, kad kiaulių augintojų susidomėjimas gyvūnų draudimu artimiausiu metu turėtų išaugti. Tačiau apdrausti kiaulių fermas nuo tokių pavojų dabar nebus taip paprasta, nes užkrato rizika smarkiai išaugo. Tai tik patvirtina faktą, kad vakarietiška gyvulininkystės praktika, kai draudimas nuo įvairiausių ligų prevenciškai ir iš anksto įtraukiamas į ūkio išlaidas, įprasta ne visiems Lietuvos ūkininkams.

Saugotis užkrato turi visi kiaulių augintojai

„ERGO Insurance“ Lietuvoje Draudimo departamento vadovas Tomas Nenartavičius sako, kad šiuo metu visi Lietuvos kiaulių augintojai apsaugai nuo afrikinio kiaulių maro privalo skirti ypatingą dėmesį: kiek įmanoma nestabdant ūkinės veiklos apriboti gyvūnų ir pašarų transportavimą į ūkį ir iš jo, sustiprinti transporto kontrolę ūkio viduje, griežtai laikytis biologinės saugos ir taikyti reikiamas veterinarines sanitarines priemones.

Ypatingą dėmesį derėtų skirti transporto priemonių dezinfekcijai. Taip pat būtina užtikrinti, kad kiaulių ūkiuose dirbantis personalas nuosavuose ūkiuose nelaikytų kiaulių, o darbuotojams reikėtų susilaikyti nuo vaikščiojimo po miškus, jokiu būdu nedalyvauti medžioklėse.

Draudikų teigimu, dažniausiai Lietuvos kiaulių augintojai draudžiasi nuo užkrečiamų, pavojingų ir labai pavojingų ligų, neužkrečiamų ligų ir traumų. Taip pat ūkininkams aktualu draustis ir nuo gamtos jėgų: audros, krušos, staigaus ir nenumatyto potvynio, liūties, sniego slėgio, grunto įkritimo ar nuslydimo, saulės, šilumos ar šalčio poveikio. Taip pat draudžiamasi nuo ugnies, vagysčių, piktavališkos trečiųjų asmenų veikos, vandalizmo, gyvūnų uždusimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius