-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Obuoliai: geriau mažiau, bet sveikesni

Nors Lietuvoje netyla kalbos apie obuolių trūkumą, Kėdainių rajono sodininkas Antanas Žvikas šiųmečiu obuolių derliumi patenkintas. „Reikia mažiau rankų darbo nuskinti visus obuolius, nes jų paprasčiausiai kur kas mažiau, tačiau pačių vaisių kokybei priekaištų beveik neturiu“, – nedaugžodžiavo Dotnuvos seniūnijos sodininkas.
Obuolių pintinė.
Obuolių pintinė. / Shutterstock nuotr.

A.Žviko, kaip, ko gero, ir daugelio kitų Lietuvos sodininkų nuomone, obuoliai, palyginti su daržovėmis ar kitomis žemės ūkio kultūromis, yra per daug nupiginti. Ir iš tikrųjų – kopūstus, morkas ar bulves, jau nekalbant apie grūdus, auginti padeda modernios technologijos, o sodai reikalauja vien tik rankų darbo. Prie vaismedžių darbų – per akis visus metus. Pavasariais tenka atsodinti nušalusius medelius, be to, juk kiekvieną obelaitę reikia nuolat rūpestingai apžiūrėti, išgenėti, o kur dar nesibaigiantis šienavimas vasarą.

Kaimuose neliko laisvų, normaliai dirbti galinčių žmonių, todėl pasamdyti nėra ką. Bet ši problema seniai visiems žinoma.

Tad manantieji, kad sode tereikia obuolius nuskinti – absoliučiai neteisūs, nes darbų čia labai daug.

Kalbėdamas apie šiuo metu vykstantį obuolių skynimą Antanas netryško optimizmu. „Kaimuose neliko laisvų, normaliai dirbti galinčių žmonių, todėl pasamdyti nėra ką. Bet ši problema seniai visiems žinoma. Nuskinti užderėjusį derlių neretai padeda giminaičiai, draugai, juk jie ir yra patys didžiausi mano obuolių valgytojai“, – dėstė sodininkas.

Šiųmetė sausra didelių nuostolių A.Žviko sodui nepadarė. „Medeliai, matyt, nujautė būsimą drėgmės trūkumą, nes dar pavasarį numetė nemažą dalį jau užmegztų vaisių. Tad sode obuolių mažiau, bet šiemet buvo mažiau ir kenkėjų, tad vaisių kokybė geresnė“, – aiškino bene vienintelio didesnio sodo savininkas Kėdainių rajone. Jis augina populiarių Lietuvoje „Ligol“, „Auksis“, „Alva“, dar keleto rūšių vaismedžius.

Antanas Žvikas
Antanas Žvikas

„Kiekvienas turi savo skonį, todėl ir auginu skirtingų veislių obelaites. Be to, mano įsitikinimu, verta turėti kuo daugiau veislių vaismedžių, nes vienais metais puikiai užderėję vienos veislės obuoliai kitais gali ir nuvilti“, – pastebėjimais dalijosi sodininkas.

Daugiau nei prieš dešimt metų Antanas su dabar jau šviesios atminties žmona Angele Dotnuvos seniūnijoje pradėjo sodinti pirmąsias obelaites. Prieš trejetą metų sodas buvo išsiplėtęs į beveik 5 ha plotą, tačiau dabar kasmet yra mažinamas.

„Didelio sodo man tikrai nereikia, nes paprasčiausiai nespėčiau tinkamai jo prižiūrėti. Trūksta jėgų, trūksta ir laiko. Iš sodo pajamų šiek tiek prisiduriu prie pensijos ir man užtenka“, – atsisveikindamas sakė sodo šeimininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius