Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Obuolių augintojai: darbo skinti obuolius yra, bet norinčių užsidirbti 70 litų per dieną neatsiranda

Lietuviškų obuolių derlius šįmet ypatingai neišsiskiria, o kainos taip pat turėtų būti panašios kaip ir pernai. Obuolių augintojai skundžiasi, kad efektyviau dirbti ūkiuose trukdo darbuotojų stygius – Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ vadovas ir „Naradavos“ ūkio direktorius sako, kad iš 250 jo ūkyje dirbančių žmonių į darbą kasdien neateina vidutiniškai 50.
Obuoliai
Obuoliai / Fotolia nuotr.

Kaltina pašalpas

„Obuolių ūkių plėtra Lietuvoje sustojo, kai prieš keletą metų buvo nutrauktas rėmimas medeliams. Yra per maža parama saugyklų modernizavimui. Norint įveisti sodą, vieno hektaro kaina yra 30 tūkstančių, – penktadienį spaudos konferencijoje kalbėjo A.Grigalis. – Sodui reikia tvorų, technikos, saugyklų, konteinerių, obuolių sodas atsiperka tik po 8–10 metų ir tik tada, jei turima saugyklų.“

Darbuotojų mažai, mano ūkyje iš 250 žmonių apie 50 neateina į darbą, nors iki sodų patys nuvežame.

Jis užsiminė, kad obuolių ūkiuose stinga darbuotojų: „Darbuotojų mažai, mano ūkyje iš 250 žmonių apie 50 neateina į darbą, nors iki sodų patys nuvežame. Kaina skynimo nebloga – mokame apie 7 ct už kilogramą, o per dieną žmogus vidutiniškai surenka toną obuolių, galima užsidirbti 70 litų.“

Dėl to A.Grigalis iš dalies kaltina valstybės mokamas bedarbystės pašalpas ir kompensacijas.

Konkuruos su lenkais

Pasak A.Grigalio, Lietuvos obuolių augintojams kyla iššūkių konkuruojant su lenkais, nes lenkus labiau remia valstybė, be to – Lenkijoje yra 5 proc., o ne 21 proc. pridėtinės vertės mokestis. Dėl to lenkiškų obuolių kainos Lietuvos prekybos tinkluose gali būti keliasdešimčia centų didesnės nei lenkiškų.

Lietuvoje yra apie 20 verslinių sodų, iš kurių labai stambūs – 5 ar 6. Iš visų Lietuvoje surinktų obuolių eksportuojama apie 3 procentus.

Šįmet obuolių saugyklos turėtų būti apie 10 tūkst. tonų obuolių. Populiariausia veislė „Auksis“, A.Grigalis prognozuoja, kad didės ir veislės „Noris“ populiarumas.

Kainos kilti neturėtų

„Žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ direktorius Mindaugas Maciulevičius pabrėžia, kad lietuviškų obuolių kokybė – geresnė nei lenkiškų.

„Lietuviškas gaminys yra natūralesnis, sveikesnis ir saugesnis. Institucijų griežtai kontroliuojama, kad mūsų obuoliai atitiktų kokybę. Lietuvis, pirkdamas lietuviškus obuolius, gali būti tikras, kad jie švieži, užauginti čia pat...“ – lietuviškų obuolių privalumus vardijo M.Maciulevičius.

Pasak jo, tiek mažų, tiek didesnių sodų derlius šįmet neišsiskyrė nei pas smulkesnius, nei pas didesnius augintojus, o obuolių kainos priklausys nuo pagrindinės obuolių eksporto rinkos – Lenkijos. Esą kol kas ženklų, kad kaina gali padidėti, nėra.

 

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius