Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pagalba ūkininkaujantiems nederlingose vietovėse

Žemės ūkio veikla vietovėse su gamtinėmis ar kitomis specifinėmis kliūtimis užsiimantys ūkininkai gali pretenduoti į Europos Sąjungos (ES) ir valstybės teikiamą finansinę paramą.
Laukai ir gyvūnai
Didelio nepalankumo vietovėse kompensacinė išmoka yra 61 Eur už ha. / Shutterstock

Pareiškėjai bendrojoje paraiškoje gali prašyti paramos ir pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonę „Išmokos už vietoves, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių“.

Paraiškos priimamos iki š.m. birželio 15 d., pavėluotai – ir iki liepos 10 d., tačiau galutinė paramos suma už kiekvieną uždelstą darbo dieną mažinama po 1 proc.

Remiamos dvi veiklos sritys

Pagal KPP priemonę „Išmokos už vietoves, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių“ remiamos dvi veiklos sritys: „Išmoka ūkininkaujantiesiems vietovėse, kuriose esama didelių gamtinių kliūčių“ ir „Išmoka ūkininkaujantiesiems vietovėse, kuriose esama specifinių kliūčių“.

Pareiškėjais gali būti aktyvūs žemės ūkio veiklos subjektai, kurie vykdo minimalią veiklą ir kurių žemės ūkio valda ar jos dalis yra  mažiau palankioje ūkininkauti vietovėje arba patenka į Šiaurės Lietuvos karstinio regiono ar Nemuno deltos užliejamų pievų teritoriją.

Privalu deklaruoti žemės ūkio naudmenas

Pagal priemonę „Išmokos už vietoves, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių“ kompensacinės išmokos mokamos pareiškėjams, kurie atitinka keliamus reikalavimus. Pareiškėjas turi būti įregistravęs žemės ūkio valdą, privalo deklaruoti žemės ūkio naudmenas ir pasėlius.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Karvė
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Karvė

Pareiškėjai  įsipareigoja ūkininkauti ar užsiimti žemės ūkio veikla deklaruotame plote, už kurį teikiama parama, iki sekančių metų deklaravimo pradžios, bet ne mažiau kaip 5 metus nuo pirmos pagal šią KPP priemonę gautos išmokos esant tęstiniams įsipareigojimams, arba ne mažiau kaip 3 metus nuo pirmos gautos išmokos galutinai nutraukus žemės ūkio veiklą.

Pareiškėjai, prisiėmę įsipareigojimus ūkininkauti penkerius metus nuo pirmos gautos išmokos pagal 2007–2013 metų programos priemonę „Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves“ ir šių įsipareigojimų dar neįvykdę, privalo deklaruoti žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus likusį įsipareigojimų laikotarpį arba iki deklaravimo metų pabaigos pateikti NMA dokumentus, įrodančius ūkininkavimo faktą.

Smulkesniems ūkininkams – didesnės išmokos

Parama pagal veiklos sritį „Išmoka ūkininkaujantiesiems vietovėse, kuriose esama didelių gamtinių kliūčių“ diferencijuojama atsižvelgiant į vietovės nepalankumą. Didelio nepalankumo vietovėse kompensacinė išmoka yra 61 Eur už ha. Vietovėse iki 100 ha plotas remiamas 100 proc., nuo 101 ha iki 500 ha – 71 proc., nuo 501 ha – 41 proc.

Mažo nepalankumo vietovėse kompensacinė išmoka yra 46 Eur už ha. Vietovėse iki 100 ha plotas remiamas 100 proc., nuo 101 ha iki 500 ha – 77 proc., nuo 501 ha – 55 proc.

Parama pagal veiklos sritį „Išmoka ūkininkaujantiesiems vietovėse, kuriose esama specifinių kliūčių“ diferencijuojama atsižvelgiant į gamtinės kliūties pobūdį. Intensyvaus karsto zonoje kompensacinė išmoka yra 59 Eur už ha (vietovėse iki 100 ha plotas remiamas 100 proc., nuo 101 ha iki 500 ha – 71 proc., nuo 501 ha – 42 proc.). Potvynių užliejamose teritorijose kompensacinė išmoka yra 28 Eur už ha (vietovėse iki 500 ha plotas remiamas 100 proc., nuo 501 ha – 92 proc.).

Daugiau informacijos – www.nma.lt. Kviečiame prisijungti ir prie NMA „Facebook“ paskyros.

NMA KPF 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius