-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pakeisti sklypo paskirtį bus lengviau, bet verta pasidomėti mokesčiais

Sausio 20 d. įsigaliojo Vyriausybės patvirtintas Pagrindinės žemės naudojimo paskirties nustatymo ir keitimo tvarkos aprašas. Jis reglamentuoja pagrindinės žemės naudojimo paskirties ir būdo keitimo tvarką bei sąlygas.
Nenaudojamos žemės sklypas Vilniuje
Nenaudojamos žemės sklypas Vilniuje / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Šio dokumento priėmimas Vyriausybėje ir įsigaliojimas yra labai svarbus, kadangi tvarkos aprašas yra vienas iš teisės aktų, įgyvendinančių naujos redakcijos Teritorijų planavimo ir Žemės įstatymų pataisas, įsigaliojusias šių metų sausio 1 dieną.

Pagal patvirtintą aprašą, žmonės galės paprasčiau pasikeisti žemės naudojimo paskirtį ir tam nebereikės rengti detaliųjų planų. Žemės naudojimo paskirtį nuo šiol bus galima pakeisti pagal teritorijų planavimo dokumentus ar žemės valdos projektus. Tais atvejais, kai žemės sklypas atitinka visus tam tikrai paskirčiai keliamus reikalavimus, urbanizuotose ir urbanizuojamose teritorijose žemės naudojimo paskirtis bus pakeičiama administracijos direktoriaus sprendimu, pagal savivaldybės teritorijos bendrąjį planą, nerengiant papildomų dokumentų.

Šie pasikeitimai gerokai palengvins žemės naudojimo paskirties pakeitimą, bet žemės sklypų savininkai turėtų prisiminti, kad žemės sklypui pakeitus žemės ūkio paskirtį į kitą, tinkamą statybai, pasikeičia ne tik žemės rinkos vertė, bet ir žemės mokesčio dydis. Sklypų savininkai, prieš keisdami žemės naudojimo paskirtį, turėtų įvertinti šį galimą žemės mokesčio padidėjimą.

„Atkreipiame dėmesį ir į tai, kad savivaldybių teritorijų bendruosiuose planuose numatytos plėtros teritorijos yra neadekvačiai didelės. Pavyzdžiui, ministerijos skaičiavimais, Vilniaus rajone išvysčius plėtros teritorijas būtų galima apgyvendinti keturis kartus daugiau gyventojų negu dabar šiame rajone gyvena. Palengvinta žemės paskirties pakeitimo tvarka turėtų suaktyvinti tinkamų statybai žemės sklypų pardavimo rinką ir padidinti pasiūlą“, – sako Aplinkos ministerijos Teritorijų planavimo, urbanistikos ir architektūros departamento direktorius Marius Narmontas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius