-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Patarimai grūdų augintojams, kaip sumažinti riziką dėl rinkos kainų svyravimo

Nors javų derlius šiemet geras, naujausiais skaičiavimais, vos 2,5 proc. mažesnis nei pernai, rinkos kainos nukritusios 25–30 proc., palyginti su praėjusių metų rugsėju, nes geras derlius šiemet daugelyje grūdus auginančių šalių: Rusijoje, Ukrainoje, Kazachstane, Vokietijoje, JAV ir kitose.
Kviečiai
Kviečiai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Litagros“ grūdų centro generalinis direktorius Darius Karpavičius Lietuvos grūdų augintojams pataria, kad, norint sumažinti grūdų kainų svyravimo riziką, reikia grūdus realizuoti skirtingu metu.

„Ūkininkams, su kuriais bendradarbiaujame grūdų prekyboje jau kuris laikas, siūlome taikyti paprastą formulę: trečdalį derliaus, sudarant išankstinę sutartį, parduoti iki sezono pradžios, trečdalį realizuoti nuimant derlių, kad būtų apyvartinių lėšų įsipareigojimams vykdyti, o likusią dalį, jei  tikimasi išlošti iš galbūt padidėjusių kainų, pasaugoti laukiant geresnių kainų“, – sako vadovas.

Anot jo, po grūdų augintojams auksinių praėjusių metų didelių kainų žemdirbiai tikėjosi ir šiemet, todėl vengė sudaryti išankstines grūdų kainą fiksuojančias sutartis, o jų kainos pasaulinėse rinkose patraukė žemyn ir net priartėjo net prie europinės grūdų savikainos.

„Kas buvo sudarę sutartis, šiandien džiaugiasi, tiesa, daugelis šia galimybe nepasinaudojo. Esant tokiai nepalankiai situacijai dėl kainų, šiemet suteikiame kitą galimybę ūkininkams, norintiems palaukti galbūt geresnių kainų. Leidžiame nemokamai laukti suvežus grūdus ir juos parduoti norimu metu, atsižvelgiant į rinkos kainas“, – sako D. Karpavičius.

Jo teigimu, galimybė pasidėti grūdus iš karto gaunant minimalią kainą, o sandorį užbaigti vėliau, šį sezoną labai populiari. Taip augintojui nereikia prisiimti rizikos dėl grūdų kokybės išsaugojimo ar patirti papildomų išlaidų juos laikant savo sandėliuose. Tiesa, grūdų rinkos ekspertai negali garantuoti, kad kainos netolimoje ateityje iš tiesų kils.
„Derliai geri, o paklausa mažėja“, – taip trumpai situaciją pasaulinėse rinkose apibūdina „Litagros“ grūdų centro vadovas. „Smarkiai kilstelti kainas trumpuoju laikotarpiu galėtų nebent gamtos stichijos siautėjimas tose šalyse, kur derlius dar nenuimtas. Susiklosčius tokiai situacijai, nebūtų įvykdytos derliaus prognozės, rinkas pasiektų mažesnis grūdų kiekis, dėl to kainos kiek pakiltų“ – sako vadovas. 

Pavyzdžiui, šių metų rugpjūčio 26 ir 27 d. pasaulinės sojų, rapsų, kukurūzų ir kviečių kainos stipriai pakilo, rinkos dalyviams reaguojant į JAV orų prognozes. Paskelbus apie didelius karščius ir sausą orą, per porą dienų rapsų kaina Europos biržose šoktelėjo apie 4 %, o kviečių – apie 5 %. Prognozėms pasiteisinus tik iš dalies, kaina koregavosi ir šiuo metu vėl pastebima lėta jų kritimo tendencija.  

Šiandien rinkoje matomos nepalankios mūsų žemdirbiams tendencijos, ypač tai galima pasakyti apie mažėjančią aukščiausios kokybės maistinių kviečių paklausą. „Įdomu tai, kad politiniai neramumai Egipte, kuris yra vienas svarbiausių grūdų pirkėjų, sumažino aukščiausios rūšies grūdų paklausą. Ne tik Egiptas, bet ir kitos Afrikos šalys šiandien siekia įsigyti vidutinės ar žemesnės kokybės grūdų, o mūsų augintojai daugiausia orientuojasi į aukščiausios kokybės kviečius. Tokioms šalims pagrindinis prioritetas yra kaina, todėl renkamasi pigesnė Rusijos, Rumunijos ir Ukrainos produkcija. Stebint tokią situaciją pasaulyje, kai neramumai nesibaigia, o karinė krizė Sirijoje tik gilėja, ateinančiais metais šalies ūkininkams patariame atsigręžti ir į vidutinės kokybės grūdų auginimą. Juolab kad ir mūsų šalyje šiemet matome pašarinių grūdų trūkumą“, – teigia „Litagros grūdų centro direktorius.

D. Karpavičiaus teigimu, nors grūdai yra visuomet likvidi prekė, kainos ir paklausa svyruoja labai smarkiai, todėl, norėdami išvengti nuostolių ir stabilizuoti pajamas, ūkininkai turėtų auginti skirtingas kultūras, o derlių realizuoti skirtingu metu: dalį prieš sezono pradžią (išankstinėmis sutartimis), dalį pjūties metu, o likusius vėlesniais metų mėnesiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius