Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Perversmas karvių augintojams – melžimo robotai

Melžimo įrangos tiekėjo „Fullwood Group “ atstovas Lietuvoje UAB „Agromerz“ pristato naujausios kartos pagalbininką fermoje – karvių melžimo robotą „Merlin“. Šis technikos stebuklas ūkininkus ne tik išvaduoja nuo karvių melžimo rankomis. Viduje esanti laboratorija, leidžia kontroliuoti pieno sudėtį ir net galvijų sveikatos būklę. Pirmasis Lietuvoje šiuos robotus išbandęs ūkininkas iš Zarasų rajono tikina – investicija atperka ne tik brangų laiką, bet ir suteikia sveikos bandos garantiją.
Žalosios karvės
Perversmas karvių augintojams – melžimo robotai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nemokama laboratorija visą parą 

Karves melžiantys robotai ūkininkų seniai nebestebina. Tačiau dešimtis ar šimtus karvių laikantiems ūkininkams svarbu ne tik primilžis, bet ir galvijų kontrolė. Būtent čia į pagalbą ūkininkams skuba „Fullwood” – įmonių grupė, esanti viena iš lyderių pasaulyje ir turinti didesnę kaip 200 metų patirtį melžimo įrangos ir pieno aušintuvų gamyboje. Pirmąjį melžimo robotą „Merlin“ įmonė pristatė prieš 17 metų Olandijos ūkyje. O šiuo metu gaminami ketvirtosios kartos „Merlin“ melžimo robotai sėkmingai dirba jau ir Lietuvoje. Šis robotas gali aptarnauti iki 65 -70 karvių, jos melžiamos po tris kartus per parą. 

Perversmas karvių augintojams – melžimo robotai. UAB"AGROMERZ" nuotr.
Perversmas karvių augintojams – melžimo robotai. UAB"AGROMERZ" nuotr.

Naujausios laidos melžimo robotą Lietuvos rinkai šiemet pristatė „Agromerz“. Įmonės vadovas Mantas Atraškevičius akcentuoja, kad šiame robote įmontuotas analogo pasaulyje neturintis pieno analizatorius, kuris kiekvieno melžimo metu analizuoja pieno sudėtį ir kokybę. Parodomas kiekvienos karvės pieno riebumas, baltymų kiekis, laktozė. Laiku nustatyti pieno sudėties pokyčiai leidžia iš anksto diagnozuoja tokias ligas  acidozė, ketozė ar net mastitas.

Dėl pieno elektrinio laidumo ir pieno sudėties analizės kiekvienam gyvuliui kiekvieno melžimo metu, sistema leidžia nustatyti mastitą ankstyvoje stadijoje iki jos klinikinių formų atsiradimo.

Svarbiausia, kad visa rodiklių analizė vyksta čia pat vietoje – nereikia nei laukti, nei papildomai mokėti, nereikalingi jokie reagentai. Taip pat laboratorija rodo tikslų somatinių ląstelių kiekį kiekvienai karvei. Laboratorijoje fiksuojami ir kraujo piene pėdsakai – jų aptikus melžimą galima sustabdyti. Tai nepaprastai naudinga įranga šiandieniniams ūkiams.Melždami  gausite daugybę tikslios informacijos, kurią apdoroję turėsite sveiką bandą“, – privalumus vardijo M. Atraškevičius. 

Perversmas karvių augintojams – melžimo robotai. UAB"AGROMERZ" nuotr.
Perversmas karvių augintojams – melžimo robotai. UAB"AGROMERZ" nuotr.

Seka kiekvieną gyvulio žingsnį 

Naujosios technologijos ūkininkams savo bandą kontroliuoti leidžia net nuotoliniu būdu. Robotas fiksuoja tikslų karvių elgesį realiu laiku: ant gyvulio kojos prisegamas specialus daviklis-pedometras, kuris kelis kartus per sekundę siunčia signalus į anteną, įmontuotą robote. Siųstuvas visus duomenis perduoda į ūkininko asmeninį kompiuterį arba telefoną. Pėdometras šeimininkui rodo kiekvienos karvės vaikščiojimo, gulėjimo, poilsio laiką. Laboratorija šiuos duomenis taip pat sistemina ir įspėja apie šlubavimo ar kanopų ligų grėsmę. Įspėjimai siunčiami ir dėl pablogėjusio klimato ar likus parai iki apsiveršiavimo. 

Be to, jis pagamintas iš nerūdijančio plieno, tad jame nėra jokių nereikalingų plastmasės detalių“, – akcentuoja „Agromerz“ konsultantai.

Pieno aušintuvas „Fulwood Packo“ yra pritaikytas būtent robotizuotam melžimui – kai karvės melžiamos dažnai ir nedideliais kiekiais pienas niekada neprišąla prie sienelių. Modernūs selekciniai  vartai automatiškai nukreips karves į joms skirtas vietas.  

Šėrimo robotai

Automatinis šėrimo robotas skirtas efektyviai tiekti gerai sumaišytus kokybiškus pašarus , kuris leidžia sumažinti darbo laiką bei šėrimo kaštus, tereikia užpylditi bunkerius pašarais ir užprogramuoti šėrimo laikus, pašarų kiekius ir grupes karvių, kurios bus šeriamos, o šėrimo robotas viskuo pasirūpins už jus. Robotas šeria nedideliais kiekiais ir dažnai todėl pašarai bus visada švieži.

Šėrimo robotas. UAB"AGROMERZ" nuotr.
Šėrimo robotas. UAB"AGROMERZ" nuotr.

Pašarų pristumimo robotas

Tai robotas dirbantys visą parą nuolatiniam šėrimui.  Robotas  pristūmėjas automatiškai juda greta šėrimo tvoros ir stumia pašarą link jos, netrikdydamas karvių. Kadangi robotas dirba  visą parą didesnis primelžis bus garantuotas.

Nuo rūpesčių išvadavo žmoną 

Lietuvoje „Merlin“ robotus jau išbandė Zarasų rajone ūkininkaujantis Egidijus Streikus. 80 karvių laikantis zarasiškis prisipažįsta – galvijų bandą plėtė atsiradus galimybei įsigyti automatinę melžimo techniką. „Ūkyje turiu du robotus ir jais išties esu patenkintas. Įranga dirba visą parą, o svarbiausi privalumai – tai, kad robotai dirba neklysdami ir suteikia daug naudingos informacijos apie gyvulius. Žiūrėdamas į duomenis konkrečiai matau, kurią karvę reikėtų apžiūrėti veterinarui“, – patirtimi dalijosi ūkininkas. 

Pirkiniu bene labiausiai patenkinta E. Streikaus žmona – moteris anksčiau buvo pagrindinė karvių melžėja ūkyje. Tad įsigydamas profesionalius robotus ūkininkas nuo vargo sutuoktinę išvadavo. „Bandą plėsti norėjosi seniai, tačiau reikia pripažinti, kad Lietuvoje nebėra gerų karvių melžėjų. Tai ir trukdė didinti ūkį“, – prasitarė zarasiškis, kuriam melžėjas jau aštuonis mėnesius atstoja technika. 

Paklaustas, ar robotai garantuoja didesnį primilžį, E. Streikus tik nusijuokia: „Visi to klausia. Tačiau turiu nuvilti – robotai nei pieno, nei pinigų negamina. Primilžis priklauso nuo to, kaip karvę šeri ir prižiūri“. 

Daugiau informacijos internete www.agromerz.lt ir el.paštu info@agromerz.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius