Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pienininkai nuostolius dėl Rusijos sankcijų dengia ūkininkų ir vartotojų sąskaita

Pieno perdirbėjai nuostolius, patiriamus dėl Rusijos embargo, dengia vartotojų ir ūkininkų sąskaita, LNK televizijos žinioms sako Agrarinės ekonomikos instituto produktų kainų tyrėjas Albertas Gapšys.
Parduotuvė Maskvoje
Parduotuvė Maskvoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak žinių, pieno supirkimo kainos nuo rugpjūčio pradžios krito 15-25 proc., tačiau parduotuvėse pigesnių pieno produktų nematyti – pirmadienį 5-7 proc. pigesnės produkcijos prekybininkams pasiūlė tik „Pieno žvaigždės“. Pasak A.Gapšio, pieno perdirbėjai nemažindami kainų siekia kompensuoti dėl Rusijos patirtus nuostolius.

Pieno perdirbėjai nemažindami kainų siekia kompensuoti dėl Rusijos patirtus nuostolius

„Iš vienos pusės perdirbėjai stengiasi nemažindami kainų mažinti savo nuostolius, kurie susidarė dėl dviejų priežasčių: pasaulyje mažėja eksporto produktų kainos, bet labiausiai keičiasi dėl Rusijos embargo. (...) Be abejo, jeigu pasižiūrėsim, kiek pieno perdirbėjai praranda dėl Rusijos, tai per metus sudaro apie 600 mln. litų, tačiau, jeigu paskaičiuosime tą praradimą, tai maždaug 20 proc. sudaro darbo užmokestis kartu su pelnu, tai būtų 120 mln. litų. Kad 120 mln. litų padengti nuostolius, užtenka 10 centų sumažinti visiems žemdirbiams supirkimo kainas“, – interviu LNK žinioms pirmadienį sakė A.Gapšys.

Pasak jo, vartotojai pieno produktų kainų mažėjimą pajaus po mėnesio, dviejų, nes nors žaliavinio pieno supirkimo kainos mažėja nuo rugpjūčio pradžios, kol kas ryškesnio kainų smukimo prekybos vietose dar nepastebima.

Tuo tarpu pieno perdirbėjų atstovas teigė, kad kainos priklauso nuo rinkos, o šiuo metu galima pastebėti kai kurios produkcijos pigimą.

„Jau prasidėjo, jau sūrių tikrai galim pakankamai pigesnių atrasti, galime atrasti tris kartus daugiau akcijuojamų prekių, tai pajamos iš vidaus rinkos jau mažėja. Kodėl negaliu atsakyti, visgi dirbame rinkoje, stebim konkurentus, ką konkurentai darys ir turim prisitaikyti“, – LNK žinioms teigė Vilkyškių pieninės vadovas Gintaras Bertašius.

Rusija rugpjūčio pradžioje vieneriems metams uždraudė iš Europos Sąjungos įvežti maisto ir žemės ūkio produkciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius