Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Po Rusijos įvestų sankcijų pinga daržovės, o pienininkams reikia 20 mln. litų per mėnesį

Pirmadienį Žemės ūkio ministerijoje surengtame pasitarime ūkininkų ir perdirbėjų atstovai ministrei Virginijai Baltraitienei dėstė po Rusijos sankcijų kilusias problemas. Pienininkai sprendžia, kur dėti 1 400 tonų kasdien superkamo perteklinio pieno. Daržovių augintojai skundžiasi krentančiomis kainomis.
Pienas
Pienas

Kyla klausimas, kur dėti 1400 t. perteklinio pieno per dieną. Prašoma subsidijų. Reiktų 20 mln. litų per mėnesį, – teigė V.Baltraitienė.

„Išsiaiškinome, kad pieno sektoriuje sankcijos kerta 4 įmonėms, kurios produkciją eksportavo į Rusiją. Kalbėjome, kokios jiems reikia pagalbos. Kyla klausimas, kur dėti 1 400 t. perteklinio pieno per dieną. Prašoma subsidijų. Reiktų 20 mln. litų per mėnesį“, – sakė V.Baltraitienė.

Pasak jos, mėsos sektoriuje su problemomis susiduria visi galvijų augintojai. Reikia nuspręsti, ar subsiduojame augintoją, ar perdirbėją.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Virginija Baltraitienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Virginija Baltraitienė

„Ketvirtadienį Lietuvos atstovai vyksta į Briuselį tartis dėl intervencinių pirkimų. Rudenį pieno supirkimo kiekis mažėja. Iki pavasario turim problemą išspręsti. Prašoma PVM mėsai ir daržovėms mažinti iki 5 procentų“, – sakė žemės ūkio ministrė.

Sankcijos palietė „Žemaitijos pieną“, „Pieno žvaigždes“, „Rokiškio sūrį“ ir „Vilkyškių pieninę“.

Šiandien būtina organizuoti pieno produktų intervencinį supirkimą arba remti perdirbimą,  – teigė G.Bertašius.

“Vilkyškių pieninės“ direktorius Gintaras Bertašius teigė, kad šiuo metu galima perdirbti visą pieną, bet klausimas, kokia kaina pienas bus superkamas.

„Šiandien būtina organizuoti pieno produktų intervencinį supirkimą arba remti perdirbimą. Gavome pažadą, kad klausimas bus sprendžiamas greitai“, – sakė jis.

Pasak G.Bertašiaus, dvi įmonės mašinos su šviežia produkcija iš Rusijos pasienio grįžo, tačiau šie kiekiai nėra tokie dideli, kad paveiktų kainas Lietuvos rinkoje: „Dabar grąžintas kiekis bus parduotas per kelias dienas.“

Bijome, kad mūsų augintojai negalės pasinaudoti kompensacija, nes nebus parengtos reikiamos procedūros, – nurodė Z.Cironkienė.

Vaisių ir daržovių augintojų asociacijos vadovė Zofija Cironkienė tikėjosi, kad veiksmų bus imtasi nedelsiant: „Kai kuriems ūkiams tai reikštų bankrotą, o užaugintų morkų kiekio Lietuvoje nepavyktų parduoti. Nukentės ir smulkesni augintojai, nes į Rusiją iškeliaudavo konkurencingiausia produkcija. Dabar konkurencija vidaus rinkoje padidės.“

Ji nurodė, kad daržovės yra greitai gendantis produktas, todėl vilkikų iš Rusijos į Ispaniją grąžinti neapsimokės. Jos nusės Baltijos šalyje.

Fotolia nuotr./Kopūstai
Fotolia nuotr./Kopūstai

„Pastebime, kad kainos pradėjo drastiškai kristi. Stebime, kokios sprendimus priims Europos Komisija. Bijome, kad mūsų augintojai negalės pasinaudoti kompensacija, nes nebus parengtos reikiamos procedūros. Į tai atkreipėme ir žemės ūkio ministrės dėmesį“, – sakė daržovių augintojų atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius