Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prekybininkas apie daržovių derlių Pietų Europoje: taip prastai nebuvo jau 20 metų

Prekybos centrų dar nepasiekė pirmojo lietuviško derliaus auksiniai pomidorai ar agurkai, o žmonės jau bruzda dėl daržovių kainų ar netgi jų deficito Lietuvoje. Prekybininkai siūlo šviežias daržoves keisti šaldytomis. Gera žinia tik ta, kad netrūksta bulvių, morkų, kopūstų ir burokėlių.
Salotų laukai Ispanijoje
Salotų laukai Ispanijoje / „Maxima LT“ nuotr.

Suomiai: prasčiausia situacija per 20 metų

Itin prastos oro sąlygos Ispanijoje ir kitose Pietų Europos valstybėse lėmė importinių daržovių Suomijoje trūkumą, taigi ir kainų augimą, rašo Suomijos žiniasklaidos kanalas „Yle“.

Žema oro temperatūra, stiprūs lietūs šiemet skriaudė ūkininkus, skundėsi Suomijos bendrovės „S-Group“ atstovas.

Bendrovė gavo kur kas mažiau „Iceberg“ salotų, brokolių, špinatų ir žiedinių kopūstų, nei užsisakė.

Prekybos tinklo „Kesko“ atstovė Liisa Eronen, atsakinga už daržoves, aiškino, kad ūkininkai šiemet prarado daug derliaus.

Pasak jos, „daržovių situacija yra blogiausia per pastaruosius 20 metų“. Ūkininkus paveikė prasti orai, o alternatyvos daržovių turtingiems regionams Pietų Europoje nėra.

Jos teigimu, trūksta įvairių salotų, pomidorų, cukinijų ir pipirų. Prastos oro sąlygos ne tik naikina derlių, bet ir apsunkina sėją. Dėl to importuotų prekių kainos Suomijoje smarkiai išaugo.

„S-Group“ daržoves iš Ispanijos bando keisti prancūziškomis. Aiškinama, kad situacija Švedijoje dar prastesnė, nes švedai turi kur kas mažiau šiltnamių nei suomiai.

Panaši situacija ir Lietuvoje. Per šalį jau nuvilnijo skundai dėl itin brangių cukinijų. Prekybininkai pripažino, kad cukinijų deficitas augina jų kainas. Trūksta ne tik cukinijų, bet ir kitų daržovių. Tiesa, ramina Lietuvos mažmeninės prekybos tinklai, yra daržovių, kurių tikrai nepritrūks.

Ką sunku rasti prekybos tinkluose?

Iš Pietų Europos daržovės keliauja ne tik į Skandinavijos valstybes, bet sudaro ir didelę dalį Lietuvos prekybos centruose esančio asortimento. Ten daržovės yra gana nebrangios, neilgai užtrunka atvežimas. Tačiau lietuviai šiemet kartoja tą patį, ką jau girdėjome iš suomių – Pietų Europoje buvo šalta, smarkiai lijo, dalis derliaus sušalo.

„Jau sausio pradžioje pajutome kai kurių daržovių – tokių kaip cukinijos, salotos, žiediniai kopūstai, brokoliai – sumažėjusią pasiūlą. Dėl šių priežasčių kai kurių daržovių kainos yra didesnės negu praėjusiais metais“, – 15min sakė „Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė. Pasak jos, šiuo metu situacija Pietų Europoje gerėja, todėl ilgalaikio daržovių trūkumo būti neturėtų.

Jurgitos Lapienytės nuotr./Kalafiorai
Jurgitos Lapienytės nuotr./Kalafiorai

Tuo metu „Rimi“ trūksta brokolių, žiedinių kopūstų, cukinijų, šparaginių pupelių, aisbergo salotų ir visų nesezoninių daržovių, taip pat vynuogių.

„Tiesa, kai kurie Ispanijos regionai turi šiek tiek daugiau daržovių, bet siūlo mums pirkti už tokias aukštas kainas, kad mes tiesiog jų atsisakome, nes už tokias kainas manome, kad Lietuvoje šių daržovių neparduotume. Tuo tarpu Turkijos gamintojai negali išlaikyti aukštų kokybės standartų, kad jų daržovės pasiektų mūsų lentynas tinkamos vartoti, tad iš tikrųjų gali būti, kad mūsų parduotuvėse kai kurių nesezoninių prekių gali pritrūkti“, – kalbėjo „Rimi“ atstovė spaudai Giedrė Bielskytė.

Tiesa, ji nuramino, kad lietuviškų daržovių derlius buvo geras, tad bulvių, morkų, kopūstų, burokėlių tikrai nepritrūks: „Ir jų kainos šiemet tikrai geros.“ O daržoves, kurių trūksta, G.Bielskytė siūlo keisti šaldytomis.

Kaina „Maximai“ – nepriimtinai aukšta

Renata Dantė, „Maxima LT“ komunikacijos vadovė, aiškino, kad dėl prastų oro sąlygų Pietų Europoje dalis tiekėjų arba apskritai neturi daržovių, arba jų kaina prekybos tinklui yra nepriimtinai aukšta.

R.Dantė aiškino, kad vaisių ir daržovių trūkumo nejaučia, nes užsakymais pasirūpino iš anksto.

„Natūralu, jog Europos pietuose vyravę šalčiai turėjo įtakos daržovių kainų ūgtelėjimui, tačiau tai nepaveikė tarp mūsų pirkėjų populiariausių daržovių ar vaisių“, – sakė R.Dantė, tačiau nutylėjo, kaip tai paveikė mažiau populiarių daržovių kainas.

Britams normuoja pardavimus

Didžiosios Britanijos prekybos tinklai „Tesco“ ir „Morrisons“ penktadienį ėmė normuoti daržovių pardavimus, o pirkėjai savo pagiežą dėl šių prekių trūkumo, kurį lėmė prasti orai Pietų Europoje, suskubo išlieti savo „Twitter“ paskyrose, skelbia naujienų agentūra BNS.

Kai kuriose didžiosiose parduotuvėse centrinėje Londono dalyje cukinijų, brokolių, baklažanų ir salotų arba iš viso nėra, arba jų pasiūla labai menka.„Atsiprašome: šios prekės laikinai neturime“, – nurodoma skelbime, pritvirtintame prie tuščios salotų lentynos „Tesco“ parduotuvėje netoli Šv. Pauliaus katedros.

„Dėl prastų oro sąlygų Ispanijoje turime šiokių tokių problemų dėl pasiūlos, tačiau kartu su tiekėjais stengiamės kuo greičiau jas išspręsti“, – pareiškė „Tesco“ atstovas spaudai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Tesco“ parduotuvė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Tesco“ parduotuvė

„Siekdami užtikrinti, kad pirkėjai galėtų įsigyti, ko jiems reikia, prašome pirkti ne daugiau kaip po tris gūžinių salotų galvas“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu „Morrisons“ vienam pirkėjui leidžia įsigyti ne daugiau kaip tris brokolių galvas ir dvi gūžinių salotų galvas.

Viena nusivylusi pirkėja, ryte užsukusi į „Morrisons“ parduotuvę pietinėje Londone dalyje, pareiškė, kad daržovių joje jau beveik nebuvo.

Pasak pirkėjos, kuri atsisakė nurodyti savo vardą, lentynose buvo tik kelios cukinijos, kurios buvo per brangios, nes kainavo 3,53 svaro (4,1 euro) už kilogramą.

Prekybos centrams pradėjus importuoti daržoves iš tolimesnių kraštų, įskaitant Jungtines Valstijas, šių prekių kainos pastarosiomis savaitėmis smarkiai pakilo.

Sveikos mitybos mėgėjai suskubo savo pagiežą išlieti internete, skųsdamiesi „cukinijų krize“ ir „salotų krize“.

Tuo tarpu dienraščiai „The Times“ ir „The Guardian“ įspėjo, kad daržovių normavimas yra „tik ledkalnio viršūnė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius