-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Reikalavimuose ūkininkams – daugiau aiškumo

Priėmus Žemės ūkio naudmenų geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės (GAAB) reikalavimų aprašo pakeitimus, šie reikalavimai paprastėja. Jie pakeisti atsakant į anksčiau ūkininkams iškildavusius klausimus bei sušvelninus sankcijų skyrimo tvarką.
Žemės ūkis
Žemės ūkis / K. Baranausko nuotr.

GAAB reikalavimai – vieni iš kartu su Europos Sąjungos parama ūkininkams tenkančių įsipareigojimų, privalomi norintiesiems gauti paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos (KPP) priemones. Jų laikantis, sudaroma ūkininkavimui palanki aplinka, kuri padeda pasiekti geresnių veiklos rezultatų.

Daugeliui ūkininkų GAAB reikalavimai problemų nesukelia. Štai Anykščių rajone ūkininkaujantis Stasys Apeikis tikina, kad jie lengvai suprantami ir įvykdomi. „Kol kas nebuvo iškilę tokių problemų, kad nespėtume kurių nors darbų atlikti laiku, iki nustatytų terminų. Nors mūsų ūkyje buvo atlikta ir patikrų, jokių pažeidimų nebuvo nustatyta“,- sako ūkininkas.

Vis dėlto Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) specialistė Sigutė Stakvilevičienė pastebi, kad kai kurie pareiškėjai nerimaudavo laukdami savo ūkiuose patikrų, nes nebuvo tikri, ar visus darbus atliko deramai. Todėl Žemės ūkio ministro patvirtintais GAAB reikalavimų aprašo pakeitimais, atsakyta į anksčiau ūkininkams iškildavusius klausimus.

Derliui neturi trukdyti piktžolės ar krūmynai

Pagal GAAB reikalavimus, ariamojoje žemėje, ganyklose ir pievose neturi būti medžių, krūmų, sustabarėjusių ar kultūrinius augalus nustelbiančių piktžolių. Leistini tik pavieniai medžiai, kurie yra tradicinio kraštovaizdžio dalis. GAAB aprašo pakeitimuose, patikslinta, kas yra laikoma pavieniais medžiais. Nurodyta, kad deklaruojamame plote esantys medžiai neturi trukdyti ganomiems gyvuliams, o auginama produkcija turi būti gaunama panašiu būdu kaip laukuose be pavienių medžių. Šie reikalavimai taikomi didesnei nei 0,01 ha ūkio paskirties žemei.

Taip pat patikslinti atvejai, kuriais bus baudžiama už neišnaikintas piktžoles. Pažeidimas fiksuojamas tuomet, kai dėl piktžolių augalai auga lėčiau arba, palyginus su kitomis to paties lauko vietomis, yra visiškai išnykę ir tokie plotai užima daugiau kaip 10 proc. viso deklaruoto lauko ploto.

Pažeidimui nepriskiriamos ganyklose arba pievose esančios piktžolės, jei pareiškėjo laikomų ūkinių gyvūnų skaičius sudaro ne mažiau kaip 0,2 sutartinio gyvulio hektarui.

Detalesni apibrėžimai

Vienas iš GAAB reikalavimų apibrėžia, kad pievos ir ganyklos turi būti nušienautos arba nuganytos ne rečiau kaip kartą į metus iki kiekvienų metų rugpjūčio 1 d. Šio reikalavimo pakeitime detalizuota, kad ganymo faktas turi būti nustatomas pagal gyvulių buvimo lauke požymius: ekskrementų liekanas, išguldytą žolę, ir panašiai. Nuo šiol bus atsižvelgiama ir į laikomų gyvulių skaičių, kuris turi sudaryti ne mažiau kaip 0,2 sutartinio gyvulio vienam hektarui.

Klausimų daliai ūkininkų iki šiol kėlė ir reikalavimas susijęs su juoduoju pūdymu. Siekiant išvengti dirvos erozijos, GAAB reikalavimuose numatyta, kad ariamojoje žemėje turi būti auginami žemės ūkio augalai arba laikomas juodasis pūdymas. Jis reikalavimų apraše apibrėžtas tiksliau: tai yra laukas, kuriame nuo rudens po derliaus nuėmimo iki kitų metų sėjos žemė yra įdirbta, o piktžolės užima ne daugiau kaip 10 proc. viso deklaruoto lauko ploto.

Pagal reikalavimus, juodąjį pūdymą būtina apsėti arba apsodinti žemės ūkio augalais iki kiekvienų metų lapkričio 1 d. Tačiau ūkininkams, gaunantiems paramą pagal programą „Ekologinis ūkininkavimas“ ši nuostata nėra taikoma apsauginėse juostose deklaruojamiems juodojo pūdymo plotams.

Dvi savaitės pasitaisyti

Dar viena iš naujovių – sušvelninta sankcijų už pažeidimus skyrimo tvarka. Atlikdami patikras pareiškėjų paramai pagal KPP priemones gauti bei pasėlius deklaravusiųjų ūkiuose, NMA specialistai kasmet nustato, ar ūkininkas laikėsi visų jam privalomų reikalavimų. Už reikalavimų pažeidimus paramos išmokos gali būti mažinamos arba visai nemokamos. Tačiau nuo šiol pažeidėjui dar galės būti suteiktas terminas ištaisyti klaidas ir išvengti sankcijos.

Kai nustatytas GAAB reikalavimo pažeidimas yra mažo masto, jis įvertinamas kaip nesunkus, o poveikio trukmė – nepastovi, pareiškėjui bus suteikiama galimybė pasitaisyti. Tuomet ūkininkas turės iki 14 kalendorinių dienų pažeidimams pašalinti. Jei per duotą laikotarpį nustatyta problema bus išspręsta, pareiškėjui nebebus taikomos ir sankcijos. Tik jei ūkininkas pažeidimų nepašalins, jam bus sumažintos paramos išmokos.

Nors S. Apeikio ūkyje jokių pažeidimų iki šiol nebuvo užfiksuota, vyras džiaugiasi atsiradusia galimybe per dvi savaites ištaisyti nedidelius pažeidimus. „Ūkininkams tai bus labai naudinga“, – mano jis.

15min.lt nuotr./KPF logotipas naujas

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius